Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Probleme pentru Duterte în parlamentul filipinez. Se cere punerea sub acuzare pentru abuz de putere

Un parlamentar al opoziţiei filipineze, Gary Alejano, a depus joi în Congres (parlament) o moţiune vizând punerea sub acuzare a preşedintelui ţării, Rodrigo Duterte, cerând revocarea lui din funcţie pentru infracţiuni precum trădarea încrederii publice şi abuz de putere, relatează Reuters şi DPA, conform agerpres.

Alejano, deputat în Camera Reprezentanţilor (camera inferioară a parlamentului), îl acuză pe Duterte de o serie întreagă de infracţiuni pasibile de pedeapsă, de la conflicte de interese şi tăinuire de bunuri la omoruri extrajudiciare în legătură cu drogurile şi folosirea unui ''escadron al morţii'' în timpul celor 22 de ani cât a fost primar al oraşului Davao.

S-a întâmplat chiar de ziua Ungariei. Un monument maghiar a fost VANDALIZAT la Madrid - FOTO

În acest fel, Alejano doreşte să le ofere filipinezilor şansa de a se exprima împotriva puterii unui preşedinte care şi-a depăşit atribuţiile.

''Scopul nostru este ca această moţiune să reprezinte un imbold pentru filipinezi de a se exprima şi de a lupta împotriva abuzurilor şi a infracţiunilor preşedintelui Duterte'', a declarat Alejano într-o conferinţă de presă televizată. ''Ştim că este o luptă grea, dar credem că mulţi o vor susţine'', a adăugat el.

content-image

Acesta este primul demers ce vizează punerea sub acuzare a preşedintelui Duterte, după opt luni de la preluarea funcţiei. Fosta preşedintă filipineză Gloria Macapagal Arroyo a supravieţuit unui număr de cinci astfel de moţiuni.

Potrivit AFP, Duterte a sancţionat peste zece aleşi care au votat împotriva reintroducerii pedepsei cu moartea, represalii interpretate de către opoziţie ca fiind un pas în plus către ''autoritarism''.

Fosta preşedintă Gloria Macapagal Arroyo a fost destituită miercuri din funcţia de vicepreşedintă a Camerei Reprezentanţilor şi alţi 11 parlamentari şi-au pierdut posturile cu responsabilităţi din cadrul unor diverse comisii, în baza unei decizii considerate drept ''epurare'' de către unele media locale.

Un ilustru coleg de partid al lui Marine Le Pen, SUSPENDAT după ce A NEGAT Holocaustul

Campania lui Duterte pentru reintroducerea pedepsei cu moartea în Filipine a trecut de un obstacol major în Congres la începutul lunii, cu votul în a doua lectură la un proiect de lege în acest sens.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Pantaleon Alvarez, a ameninţat cu sancţiuni împotriva parlamentarilor majorităţii care votează împotriva textului, explicând că reintroducerea pedepsei capitale este un angajament de campanie al lui Duterte pe care fiecare ales al majorităţii trebuie să-l susţină.

Pedeapsa cu moartea a fost abolită în 2006, în timpul preşedinţiei dnei Arroyo. Duterte speră că va fi reintrodusă în mai pedeapsa capitală, pe care o consideră drept un instrument crucial în războiul său împotriva drogurilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.