Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Probleme pentru motorul economic al Eoropei - Producţia industrială a Germaniei a scăzut în noiembrie, pentru a treia lună consecutiv

www.news.ro
hală, fabrică, întreprindere, industrie

Producţia industrială a Germaniei a scăzut neaşteptat în noiembrie, pentru a treia lună consecutiv, a anunţat marţi Oficiul federal de statistică (Destatis), datele sugerând că fabricile din cea mai mare economie europeană au încheiat trimestrul patru cu o situaţie mai slabă, transmit DPA şi Reuters prelută de Agerpres.

Producţia, ajustată în funcţie de factorii sezonieri şi inflaţie, a înregistrat un declin 1,9% în noiembrie, în timp ce datele pentru octombrie au fost revizuite în scădere, indicând un recul de 0,8%, faţă de 0,5% previzionat iniţial. Analiştii se aşteptau la o creştere de 0,3% în noiembrie.

În opinia Ministerului Economiei, declinul a fost cauzat de problemele din industria auto (vânzările au fost afectate de introducerea noilor proceduri mai stricte de testare a poluării, WLTP) şi de numărul mai mare de zile libere.

Toţi producătorii trebuie să îşi testeze vehiculele utilizând WLTP, înainte ca acestea să fie puse în vânzare. Însă, noua procedură armonizată la nivel mondial de testare a vehiculelor uşoare (WLTP), bazată pe date obţinute în condiţii reale de drum, a generat emisii mai mari de dioxid de carbon pentru anumite vehicule, întârziind certificarea oficială şi vânzările.

"Datele privind scăderea producţiei industriale în Germania se adaugă celorlaltor dovezi care indică un ritm slab de creştere al celei mai mari economii europene în trimestrul patru din 2018", a afirmat analistul Jack Allen de la Captial Economics.

Avântul PIB-ului Germaniei ar urma să încetinească deoarece exportatorii sunt afectaţi de cererea globală mai slabă, disputele comerciale dintre SUA şi China, şi Brexit. Aceste riscuri externe sunt parţial compensate de majorarea cheltuielilor de consum, sprijinite de piaţa solidă a forţei de muncă şi de ratele scăzute ale dobânzilor.

Marţi, ministrul Economiei, Peter Altmaier, a afirmat că economia germană este într-o situaţie bună şi registrele de comenzi sunt pline. Oficialul german se aşteaptă ca evoluţia bună a PIB-ului să continue în 2019.

"Ca ministru al Economiei, rolul meu nu este să critic aceste tendinţe economice că să-mi aduc contribuţia astfel încât să crească numărul investiţiilor în Germania şi numărul locurilor de muncă nou create", a declarat Altmaier la postul german de televiziune ARD.

În ritm anual, producţia industrială a scăzut cu 4,7% în în noiembrie, după un avans de 0,5% în octombrie. Analiştii se aşteptau la un declin de 0,8% în noiembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.