Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Probleme pentru Ucraina: UE nu oferă Kievului profitul din activele rusești înghețate (Politico)

EP
UE ucraina

UE nu oferă Ucrainei cele 5 miliarde de euro din profituri din activele rusești înghețate în cei doi ani de război, dezvăluie publicația Politico.

Aceste fonduri au fost lăsate în seama fondului de investiții Euroclear, pentru a plăti procesele curente și potențiale ale Rusiei și ale altor țări.

Comisia Europeană a propus să folosească 90% din veniturile din activele înghețate pentru cumpărarea de arme pentru Ucraina, dar asta se aplica doar profiturilor realizate după 15 februarie 2024.

Profiturile acumulate înainte de această dată vor rămâne în Euroclear, arată Politico.

UE este de acord, în principiu, să dea Ucrainei profiturile din activele ruseşti îngheţate. Ungaria a avut din nou obiecţii

Liderii UE au ajuns joi seara, 22 martiie, la un acord de principiu pentru a rechiziţiona o mare parte din profiturile excepţionale generate de activele ruseşti îngheţate şi a le da Ucrainei, relatează The Guardian, arată News.ro.

Acordul vine după aproape un an de negocieri legate de temeiul juridic pentru sechestrarea efectivă a 190 de miliarde de euro deţinute în depozitarul central belgian de valori mobiliare Euroclear.

S-a ajuns la un acord după ce formularea textului a fost modificată pentru a răspunde obiecţiilor Ungariei, care se opunea ca banii să fie folosiţi pentru înarmarea Ucrainei.

Cum să fie împățite fondurile?

Modul în care vor fi împărţite fondurile nu a fost încă decis, dar propunerea este de a utiliza 90% pentru programe militare şi 10% pentru reconstrucţie, cu posibilitatea ca o parte din bani să fie redirecţionaţi către finanţarea de către UE a misiunilor de menţinere a păcii din întreaga lume, pentru a răspunde astfel preocupărilor Ungariei.

Potrivit POLITICO, Ungaria a declarat că se va opune planului Comisiei Europene de a folosi 90% din profiturile din activele îngheţate ale Rusiei pentru a cumpăra arme pentru Ucraina. "Poziţia Ungariei este că nu vrem să ne implicăm în război, aşa că nu trimitem arme", a declarat Balázs Orbán, mâna dreaptă a premierului ungar Viktor Orbán - cu care nu are nicio legătură de rudenie.

Potrivit propunerii Comisiei, 90% din veniturile provenite din activele ruseşti îngheţate în Europa - în valoare de aproximativ 3 miliarde de euro pe an - ar urma să fie destinate cumpărării de muniţie, în timp ce restul va oferi asistenţă nemilitară Kievului. Balázs Orbán a susţinut fie reducerea cotei de sprijin militar "la zero la sută", fie asigurarea unei derogări prin care Ungaria să nu contribuie la cumpărarea de arme - lucru considerat dificil din punct de vedere tehnic.

Măsura este încă încărcată de riscuri juridice, existând posibilitatea ca banii să trebuiască să fie returnaţi după război, dacă Rusia lansează o acţiune în justiţie.

Ce spune Kremlinul?

Miercuri, Kremlinul a declarat că o astfel de mişcare ar fi o încălcare flagrantă a dreptului internaţional, dar diplomaţii UE au declarat că sunt cu toţii de acord că profiturile sau dobânzile generate de activele îngheţate ar putea fi folosite în Ucraina.

Mişcarea a venit după ce Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe liderii UE să-şi sporească sprijinul pentru mai multă acoperire aeriană, pentru a proteja oraşele din est de bombardamentele ruseşti, inclusiv prin eliberarea activelor îngheţate. "Agresorul ar trebui să plătească cel mai mare preţ pentru război - acest lucru este în conformitate atât cu litera, cât şi cu spiritul legii", le-a spus el liderilor UE într-un discurs video. El a mers mai departe, cerându-le liderilor UE doar să ia în considerare şi capitalul deţinut în banca belgiană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.