Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Probleme - România ar putea primi în 2023 doar 1,9 miliarde de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență

Inquam Photos/ Octav Ganea
PNRR Planul National de Relansare si Rezilienta

Probleme - România ar putea primi în 2023 doar 1,9 miliarde de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență - PNRR

România nu va fi în măsură să acceseze decât 1,9 miliarde de euro în subvenții acordate prin Planul Național de Redresare și Reziliență din cauza unei varietăți de probleme și a întârzierii aprobărilor, a afirmat Ministerul Finanțelor într-un document oficial, conform Curs de Guvernare.

Din documentul oficial reiese că există probleme cu întregul program Next Generation EU.

Estimările pentru 2023 sunt: zero euro de la programul „Asistența de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei” (React-EU), zero euro de la „Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală” (EAFRD), zero euro de la „Fondul pentru o tranziție justă” (JTF) și 1,9 miliarde de euro de la Mecanismul de Redresare și Reziliență (NRRP).

România a depus pe 16 decembrie cerere la Comisia Europeană pentru a primi a doua tranșă, de 3,22 miliarde de euro. Conform regulilor, Comisia are la dispoziție două luni pentru a evalua o cerere de plată. „În acord cu autoritățile române, perioada de evaluare a fost prelungită pentru a se permite o analiză aprofundată a elementelor nelămurite”, a anunțat Reprezentanța Comisiei în România.

Cererea nu a fost încă aprobată.

Ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, a admis că există unele „jaloane delicate”: legea avertizorului de integritate, decarbonizarea și componenta energetică.

Documentul arată că Ministerul Finanțelor nu se așteaptă ca Ministerul Energiei să finalizeze condițiile neîndeplinite în decurs de șase luni.

Totodată, Ministerul Finanțelor nu se așteaptă nici ca Comisia să aprobe o eventuală a treia cerere de plată depusă anul acesta, din cauză că există o condiție imposibil de îndeplinit în actualul context politic: reforma sistemului de pensii, și mai ales a pensiilor speciale.

România ar trebui teoretic să primească subvenții și credite totalizând 29 de miliarde de euro de la Mecanismul de Redresare și Reziliență al UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.