Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Problemele din penitenciare pot fi rezolvate dacă există o implicare reală din partea ministrului Justiţiei

ministerul justitiei

La intalnirea de luni 04 septembrie 2019 reprezentantii sindicatelor din penitenciare au discutat cu ministrul Justitiei si directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) o noua serie de potentiale solutii pentru problemele din penitenciare. Inceputul discutiilor a fost marcat de informarea facuta de catre ministrul Justitiei, domnul Tudorel Toader, in legatura cu intentiile de a construi un penitenciar in localitatea Unguriu din judetul Buzau, un proiect intens promovat politic si in alte mandate de ministru al justitiei. ANP a dat deja aviz negativ acum cativa ani, situatia e clara.

Sindicatele insista pentru modernizarea penitenciarelor existente avand in vedere ca aceasta solutie este mai eficienta din punct de vedere financiar si are un impact imediat in ceea ce priveste imbunatatirea conditiilor de lucru si a celor de detentie. Cu acest prilej am informat ca este preferabil sa fie finalizat fostul - viitor penitenciar din Pantelimon lasat in paragina desi este realizat in proportie de aproximativ 70%. In acest context am atentionat ca aprobarea Hotararii de Guvern privind constructia unui nou penitenciar in localitatea Berceni, este tardiva si ca - procedural - nu va mai fi timp pentru realizarea acestei etape pana la sfarsitul anului. Din pacate minsitrul Justitiei a tinut la sertar acest proiect de la finalul lunii mai, iar procedura va fi cel mai probabil reluata la inceputul anului 2018.

Ministrul Justitiei a cerut timp pentru a lectura proiectul privind Statutul politistului de penitenciare, angajandu-se ca la inceputul lunii septembrie acesta va fi discutat si finalizat urmand a fi promovat spre avizare si aprobare fiind conexat unui proiect deja aprobat de Guvern si transmis Parlamentului pentru procedura de avizare si aprobare. Am convenit ca aprobarea memorandumului privind suplimentarea statelor de functii ale penitenciarelor cu 1.000 de posturi ar trebui urgentata, motiv pentru care ministrul Justitiei a promis ca va promova acest proiect, deja prezentat de catre ANP, in urmatoarele doua saptamani pentru a urgenta adaptarea organigramelor penitenciarelor la necesitatile operative.

Ministrul Justitiei a luat act de solicitarile personalului din penitenciare in legatura cu faptul ca de la 1 ianuarie 2018 pensiile de serviciu vor fi reduse cu aproximativ 30%, desi Guvernul a promis ca nicio pensie nu va fi taiata. Am solicitat sustinere pentru introducerea unei prevederi tranzitorii care sa opereze pana la eliminarea discriminarii intre pensionarii sistemului penitenciar in functie de momentul iesirii la pensie.

Notam interesul pe care ministrul Justitiei l-a manifestat pentru rezolvarea unei discriminari mai vechi pe care personalul civil din penitenciare a suferit-o pierzand gradatia pentru conditii de munca in 2001. Exista asadar premisele ca aceasta situatie sa fie prezentata Guvernului impreuna cu un proiect care sa o rezolve. In ceea ce priveste conditiile de lucru, sindicatele au revenit cu solicitarea referitoare la dezvoltarea unui Plan de imbunatatire a conditiilor de lucru care sa includa un buget bine determinat, obiective clare de investitii si liste de achizitii pentru imbunatatirea dotarii personalului din penitenciare, dar si pentru realizarea amenajarilor de siguranta.

ANP sustine ca are deja un astfel de document pe care il si implementeaza desi realitatea din teren contrazice o astfel de pretentie. Solicitam, deci, ca acest plan sa fie facut public avand in vedere ca rezultatele sunt absolut neconcludente. La finalul discutiei ministrul Justitiei a cerut lamuriri referitoare la situatia de la Penitenciarul Poarta Alba, insa nu a dispus masuri concrete, desi cazurile de favorizare a unor detinuti-vip si abuzurile impotriva personalului reclama o astfel de interventie urgenta. Apreciem ca, si de aceasta data, ANP incearca sa protejeze conducerea operativa a acestui penitenciar, motiv pentru care vom reveni cu aceasta solicitare.

In context precizam ca in trecut ANP a avut o pozitie similara incercand sa apere directori care ulterior au fost demisi pentru management defectuos si chiar condamnati penal. Intelegem deja ca este nevoie de rabdare pentru ca abuzul in serviciu la nivelul managementului unor penitenciare sa fie sanctionat. Un exemplu notabil, dintre cele inregistrate in ultimii ani, este cel al fostei directoare a Penitenciarului Targsor, condamnata anul trecut cu suspendare pentru infractiuni in legatura cu fraudarea unor fonduri europene si concediat, dupa ce ANP a incercat sa musamalizeze acest caz in 3 controale succesive care n-au gasit nicio neregula.

In concluzie, un dialog util rezolvarii problemelor din penitenciare. Continuam sa urmarim modul in care autoritatile isi respecta angajamentele si luna viitoare vom reveni cu o noua lista de probleme, se anunţă într-un comunicat de presă remis STIRIPESURSE.RO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.