Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Problemele se țin 'scai' de Igor Dodon! A fost decăzut de dreptul de a exercita funcții publice iar ANI vrea să-i confiște peste 1 milion lei moldovenești

Captura facebook
Igor Dodon

Autoritatea Națională de Integritate din Republica Moldova a depistat peste un milion de lei, deținuți nejustificat, la fostul președinte și actualul președinte de onoare al PSRM, Igor Dodon. Potrivit actului de constatare al ANI, banii au fost obținuți în perioada când acesta deținea funcția de șef al statului, conform deschide.md.

Potrivit unui document publicat de ANI, este vorba de 1,175 milioane lei, obținuți în perioada anilor 2017-2019.

Totodată, Autoritatea a decis să depună o cerere în instanța de judecată în vederea confiscării sumei sus-menționate.

La fel, ANI anunță despre faptul că Dodon a fost decăzut de dreptul de a exercita funcții publice, cu excepția celor elective, pentru o perioadă de 3 ani. În acest sens, socialistul a fost înscris în Registrul de stat al persoanelor care au interdicția de a ocupa funcții publice și funcții de demnitate publică de la data rămânerii definitive a actului de constatare.

Amintim că în privința lui Dodon sunt pornite mai multe cauze penale. Socialistului i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din Republica Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă, a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600 000 până la 1 000 000 de dolari. Suma menționată era pretinsă de către Igor Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale partidului politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” (PSRM), inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților formațiunii.

Suma menționată a fost percepută de la Plahotniuc și Iaralov pentru a negocia, în calitatea sa de președinte al Republicii Moldova, cu factorii de decizie din Federația Rusă, condiții favorabile Partidului Democrat din Moldova (PDM) și personal lui Vladimir Plahotniuc privind crearea unei coaliții de guvernare PDM - PSRM. Interesul acestei coaliții prevedea modul de distribuire a portofoliilor ministerelor în cadrul noului Guvern și a funcțiilor de conducere a instituțiilor publice, precum și eliberarea lui Plahotniuc de răspundere penală pe dosarele pendinte în privința acestuia, care se aflau în gestionarea organelor de drept din Federația Rusă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.