Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procentul cu care s-au scumpit produsele realizate în România față de anul trecut (Eurostat)

zf.ro
fabrica

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au crescut cu 7% în Uniunea Europeană şi cu 5,9% în zona euro, în martie, comparativ cu perioada similară din 2022, iar România se află printre statele membre UE cu cel mai semnificativ avans, arată datele publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), scrie Agerpres.

Modificarea preţurilor la porţile fabricilor este transmisă de obicei în facturile consumatorilor finali.

În martie, comparativ cu perioada similară din 2022, cea mai mare creştere a preţurilor producţiei industriale în UE s-a înregistrat în Ungaria (48,1%), Slovacia (32,9%), Letonia (27%), Cipru (18,7%), Luxemburg (17,9%) şi România (17,4%). Singurele scăderi au fost în Irlanda (minus 29,9%), Grecia (minus 10,8%), Portugalia (minus 3,9%) şi Spania (minus 1%).

Eurostat precizează că în martie preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în special de o creştere de 13,9% la preţurile pentru bunurile de folosinţă imediată, de 8,1% la preţurile bunurilor de folosinţă îndelungată, de 6,8% la preţurile bunurilor de capital, de 6,1% la preţurile bunurilor intermediare şi de 3% la preţurile la energie.

Scăderi față de luna predentă

În martie, comparativ cu luna precedentă, preţurile producţiei industriale au înregistrat o scădere de 1,6% în zona euro şi de 1,5% în Uniunea Europeană, după un declin de 0,4% în zona euro şi de 0,6% Uniunea Europeană, în februarie.

Cele mai semnificative scăderi ale preţurilor produselor care ies pe porţile fabricilor au fost înregistrate în Grecia (minus 7,3%), Irlanda (minus 4,6%) şi Lituania (minus 4%) iar cele mai mari creşteri în Cipru (2,4%), Franţa (2%) şi Croaţia (o,5%). România a raportat un declin de 0,5% în martie, după o scădere de 0,1% luna precedentă.

Eurostat precizează că în martie preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în special de un declin de 4,4% al preţurilor la energie şi de 0,4% la preţurile bunurilor intermediare, în timp ce preţurile bunurilor de capital şi ale bunurilor de folosinţă îndelungată au crescut fiecare cu 0,2%, iar preţurile la bunurile de folosinţă imediată au înregistrat un avans de 0,8%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.