Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proces de apel în primul caz #MeToo din istoria Chinei

hellogiggles.com
campanie online #metoo agresiune sexuala hartuire

Procesul de apel într-un caz de hărţuire sexuală de mare amploare din China, considerat primul caz "#MeToo" din istoria ţării, se deschide miercuri la Beijing, informează AFP.

Zhou Xiaoxuan, în vârstă de 29 de ani, l-a acuzat în 2018 pe un prezentator vedetă, Zhu Jun, că a sărutat-o şi mângâiat-o cu forţa în timp ce era stagiară în urmă cu patru ani la televiziunea publică CCTV.

În primă instanţă, în septembrie 2021 şi după o bătălie juridică de trei ani, un tribunal din Beijing i-a respins plângerea, estimând că nu există dovezi suficiente, potrivit Agerpres.

Acuzaţiile tinerei femei au declanşat o avalanşă de mărturii similare pe reţelele de socializare, urmând exemplul mişcării #MeToo de denunţare a hărţuirilor sexuale în ţările occidentale.

Reclamanta a făcut apel, iar cazul ei este examinat miercuri, începând de la ora locală 14.00, la Beijing.

"Mă simt încă puţin speriată şi deprimată", a declarat ea pentru AFP cu puţin timp înainte de audiere. "Primul proces a fost ca o a doua rană adâncă".

Avocaţii ei vor încerca să obţină acces la mai multe dovezi, cum ar fi transcrierile interviurilor luate de poliţie părinţilor ei după incident şi înregistrările camerelor de supraveghere, a precizat ea.

Pârâtul, care nu a participat la niciuna dintre audieri, a dat-o în judecată pe reclamantă pentru defăimare, însă aceasta din urmă a declarat că nu are noutăţi în această privinţă.

Zhou Xiaoxuan, care mai poartă şi pseudonimul Xianzi, cere scuze publice, precum şi despăgubiri în valoare de 50.000 de yuani (7.200 de euro).

Prima audiere în acest caz, în decembrie 2020, a atras neobişnuit de mulţi oameni în faţa tribunalului. Poliţia a reţinut reporteri străini, inclusiv de la AFP.

"Felul în care a decurs cazul meu a fost foarte dur", a declarat Zhou Xiaoxuan. "Mi-e teamă că şi alte victime se vor teme să-şi apere drepturile după ce vor vedea prin ce am trecut eu", a precizat ea.

Plângerea a fost depusă iniţial pentru vătămare corporală, însă avocaţii reclamantei au încercat ulterior să o reformuleze pe baza unei noi legi împotriva hărţuirii, adoptată în 2020.

În pofida acestei legislaţii, femeile din China sunt în general reticente în a raporta cazurile de hărţuire, astfel că puţine cazuri ajung în instanţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.