Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proces inedit în SUA: Banana lipită cu bandă adezivă pe perete, 'operă de artă' plagiată?

banana banda adeziva

Un tribunal din Statele Unite va analiza cererea artistului Joe Morford, care l-a acuzat pe colegul său Maurizio Cattelan de plagiat în legătură cu lucrarea sa de rezonanță "Comedian" sub forma unei banane lipite de perete cu bandă adezivă.

Morford susține că Cattelan i-a copiat lucrarea "Banana și portocala", creată în anul 2000. Potrivit The Guardian, pentru ambii artiști, conceptul presupunea fixarea unei banane în unghi, dar Morford a lipit la un moment dat și o portocală de perete într-un mod similar.

Cattelan susține că Morford nu poate avea drepturi de autor pentru a lipi o banană reală de perete cu bandă adezivă, întrucât lucrarea sa a folosit un fruct artificial.

Judecătorul districtual din Florida, Robert Scola Jr., a constatat că bananele au fost fixate cu bandă de argint la un unghi similar în ambele lucrări și a trimis cazul la judecată.

Așa cum CNN a raportat anterior , Morford vrea să dea în judecată pentru aproximativ 390.000 de dolari, suma pe care Cattelan a primit-o din vânzarea a trei copii ale lucrării sale.

Obiectul de artă "Comedian" a fost prezentat în 2019 la expoziția Art Basel din Miami, exemplarele cu instrucțiuni de instalare au fost vândute pentru 120 de mii de dolari. În luna decembrie a aceluiași an, s-a raportat că regretatul artist de performance David Datuna a smuls o banană de pe perete și a mâncat-o pentru că, după propriile sale cuvinte, îi era foame.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.