Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procesul intentat contra a cinci foşti colaboratori apropiaţi ai fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy a început la Paris

Vision for the G20: Nicolas Sarkozy, Klaus Schwab

Procesul intentat contra a cinci foşti colaboratori apropiaţi ai ex-preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, printre care fostul secretar general al preşedinţiei Claude Gueant, a început luni la Paris, în cadrul dosarului privind sondaje suprafacturate comandate de Palatul Elysee în timpul mandatului său, informează AFP.

Fostul şef al statului francez din perioada 2007-2012 este protejat de la început în acest dosar de imunitatea sa prezidenţială. Citat ca martor la proces de către asociaţia de luptă împotriva corupţiei Anticor, la originea dosarului, el a anunţat într-o scrisoare adresată tribunalului că nu intenţionează să vină la audieri.

Supranumită "afacerea sondajelor", aceasta a început în 2010 şi a dezvăluit extrem de numeroasele studii de opinie publică plătite de Palatul Elysee cu privire la popularitatea preşedintelui, reformele sale sau probleme de actualitate, dar şi asupra rivalilor politici sau imaginii soţiei sale Carla Bruni.

O "dependenţă de sondaje, o conduită de doi lei, în funcţie de GPS-ul sondajelor", a denunţat în 2012 un parlamentar ecologist francez, Raymond Avrillier, care a obţinut prin justiţia administrativă documente de la Palatul Elysee. Acesta din urmă urmează să depună mărturie la proces.

Timp de o lună, tribunalul se va apleca asupra suspiciunilor de favoritism şi deturnare de fonduri publice privind contracte încheiate de Palatul Elysee, fără publicitate sau licitaţie, potrivit Agerpres.ro.

Printre arestaţi se numără fostul consilier al preşedintelui, Patrick Buisson, istoric şi jurnalist provenit din extrema dreaptă, judecat pentru deturnare de fonduri publice şi abuz de bunuri sociale.

Sunt de asemenea urmăriţi penal fostul co-director al Institutului francez de sondare a opiniei publice Ipsos, Pierre Giacometti, fostul ministru Claude Gueant, la acea vreme secretarul general al preşedinţiei, precum şi fosta şefă de cabinet şi un fost consilier.

Nicolas Sarkozy este primul fost preşedinte al Franţei care a fost condamnat la pedepse de închisoare cu executare. Condamnat la un an de închisoare cu executare în martie, pentru corupţie şi trafic de influenţă în aşa-zisa "afacere a interceptărilor", el a fost condamnat în septembrie la încă un an de închisoare cu executare, pentru finanţare ilegală a campaniei sale, pedepse împotriva cărora Sarkozy a înaintat apel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.