Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procuratura Generală din Republica Moldova anunță că va deschide urmărirea penală în cazul bărbaților bătuți de polițiști

Procuratura Generala a Republicii Moldova
procuratura generala a moldovei

Procurorii din cadrul Procuraturii raionului Soroca au început urmărirea penală, în privința colaboratorilor de poliție din cadrul Inspectoratului de poliție Soroca, pentru săvârșirea actelor de tortură, admise față de doi bărbați, anunță Procuratura Generală, conform deschide.md.

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, în noaptea de 31 ianuarie 2022, la Unitatea de Gardă a Inspectoratului de Poliție Soroca a parvenit apelul telefonic de la un cetățean, care a comunicat că a fost agresat fizic de către persoane necunoscute, pe o stradă din mun. Soroca. La faţa locului s-a deplasat grupa de reacționare operativă a Inspectoratului de poliție Soroca în componenţa a doi colaboratori de poliție, implicați în exercițiul funcțiunii de menținere a ordinii publice și de combatere a criminalității. Prezentându-se la fața locului, între colaboratorii de poliție și persoana care a făcut apelul telefonic a apărut un schimb de replici, în rezultatul căreia colaboratorii de poliție au aplicat forța fizică față de cei doi bărbați, acțiuni care au continuat și după deplasarea acestora, în incinta Inspectoratului de poliție Soroca.

„La moment, procurorii administrează probatoriul necesar în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor cazului sesizat. Despre acțiunile relevante întreprinse și soluția emisă pe acest caz, vom informa suplimentar opinia publică”, precizează PG.

În această ordine de idei, Procuratura reiterează că, modul de aplicare a forței fizice, a mijloacelor speciale si a armelor de foc de către colaboratorii de poliție, precum și actele de tortură, tratament inuman și degradant, rămân a fi permanent în vizorul instituției, respectiv fiecare caz sesizat va fi investigat cu toată diligența necesară, complet, obiectiv și sub toate aspectele, cu intervenirea cu actele de reacționare care se impun potrivit legislației.

Concomitent, PG menționează că, colaboratorii de poliție, în calitate de persoane publice au obligația prevăzută de lege să nu supună pe nimeni la tortură, să contribuie la respectarea intereselor statului și la menținerea ordinii publice, să aplice forța fizică exclusiv în condițiile legii, precum și să respecte drepturile și libertățile omului.

În cazul în care vor fi găsiți vinovați, polițiștii riscă pedeapsă sub formă de închisoare de la 3 la 8 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Deschide.MD a scris anterior despre faptul că doi bărbați, în noaptea de 30 spre 31 ianuarie, au solicitat intervenția poliției la o stație PECO din Soroca, după ce au fost agresați de patru indivizi, dintre care fiul unui om de afaceri.

Una dintre victime a declarat pentru Deschide.MD că polițiștii care au venit la chemare, i-au luat la bătut cu pumnii, iar ulterior i-au dus la inspectorat și au continuat să-i bată într-un birou, după care i-au impus să scrie că nu au pretenții la ei. Conducerea IP Soroca ar fi încercat să mușamalizeze cazul și abia la data de 3 februarie au sesizat IGP-ul despre un asemenea incidente. Tot atunci au început și procurorii să examineze cazul.

Una dintre victime, după ce a fost bătuți de polițiști în cadrul IP Soroca, s-ar fi ales cu două coaste fracturate.

Tot astăzi, Oficiul Avocatului Poporului a anunțat despre inițierea din oficiu a unui proces de investigație cu privire la „împrejurările privind acțiunile de tortură/rele tratamente față de persoanele reținute de angajații Inspectoratului de Poliție Soroca în perioada 30-31 ianuarie 2022, urmare a informațiilor plasate în spațiul public la 04 februarie 2022”. Astfel, împreună cu colegii din cadrul Oficiului Avocatului Poporului, urmează a fi monitorizate în detaliu, acțiunile și inacțiunile angajaților poliției față de persoanele reținute și aflate în custodia acestora, precum și mecanismul de asigurare a garanțiilor fundamentale antitortură. La fel, Avocatul Poporului Ceslav Panico a anunțat că va monitoriza desfășurarea anchetei interne în cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, dar și a acțiunilor procurorilor în raport cu acest caz, precum și finalitatea acestei cercetări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.