Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procuratura Generală din Republica Moldova explică eroarea din ordonanța de aplicare a măsurii preventive lui Alexandr Stoianoglo

Procuratura Generala a Republicii Moldova
procuratura generala a moldovei

În contextul îngrijorărilor expuse în spațiul public și interesul firesc al societății față de cauza în care a fost reținut Procurorul General Alexandr Stoianoglo, Procuratura Generală vine cu un șir de precizări. În primul rând, PG menționează că activitatea de urmărire penală se desfășoară în condiții de confidențialitate, ceea ce nu permite implicarea procuraturii în dezbateri publice asupra investigațiilor și probatoriului acumulat, iar procesul judiciar nu se substituie dezbaterilor din arealul mediatic, conform deschide.md

Cu referire la eroarea materială, admisă în ordonanța procurorului de inițiere a procedurii de aplicare a măsurii preventive, PG menționează că nu a fost făcută cu intenție.

„Procurorii trebuie să manifeste maximă diligență profesională la întocmirea tuturor actelor și la întreprinderea tuturor măsurilor procesuale. Totodată, urmărirea penală este un proces de o intensitate sporită, iar cauza fără precedent în care subiect al reținerii este Procurorul General este asociat unui grad avansat de complexitate. În atare condiții, legiuitorul a prevăzut remedierea erorilor tehnice, admise fără intenție. În corespundere cu prevederile art.249 din Codul de procedură penală, erorile materiale evidente din cuprinsul actului procedural se corectează de însuși organul de urmărire penală sau instanța de judecată care l-a întocmit. În acest caz, eroarea dată a fost corectată în mod regulamentar de către procuror, fiind exprimate și scuze persoanei numele căreia a fost inclus din eroare în conținutul actului procedural. Eroarea în cauză nu a prejudiciat nici o persoană și nu a afectat nici într-un fel procesul penal în derulare”, precizează PG.

Cu referire la acuzațiile avocatului Vasile Gafton, care spunea că procurorul de caz Victor Frutună ar bloca o discuție cu clientul său, Alexandr Stoianoglo, PG spune că e o „pretinsă încălcare” și că lui Stoianoglo a avut posibilitatea să se vadă cu apărătorii săi timp de aproximativ 3 ore.

„Cu referire la pretinsa încălcare a dreptului învinuitului la întrevedere confidențială cu apărătorii săi, în opinia procurorului de caz, evenimentele au fost redate fragmentar de către partea apărării și nu reflectă pe deplin consecutivitatea acestora. Procurorul de caz nu gestionează locația instanței de judecată și nu dispune de posibilitatea punerii la dispoziția părții apărării a spațiului în incinta acestui edificiu pentru întrevederi cu învinuitul din momentul imediat al solicitării. Cu toate acestea, pe parcursul examinării demersului de aplicare a măsurii preventive, în sediul instanței de judecată, învinuitului i-a fost acordată posibilitatea de a se întrevedea confidențial cu apărătorii săi timp de aproximativ 3 ore”, susține PG.

Amintim că, procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut marți, 5 octombrie 2021. Acesta este acuzat de abuz în serviciu, exces de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu, coruperea pasivă și darea de declarații mincinoase în fața unui organ competent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.