Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procuroarea Curţii Penale Internaţionale cere lansarea unei anchete privind crimele comise în Filipine în cadrul războiului anti-drog

Agerpres
Curtea Penala Internationala CPI

Procuroarea Curţii Penale Internaţionale (CPI), Fatou Bensouda, a anunţat luni că a cerut judecătorilor acestei instanţe să lanseze o anchetă cu privire la crimele comise pe teritoriul Filipinelor, în cadrul aşa-zisului "război împotriva drogurilor" purtat de guvernul filipinez între 2016 şi 2019, informează agenţiile internaţionale de presă.

Cererea vine în concluzia cercetărilor preliminare efectuate de biroul său începând din februarie 2018 asupra campaniei autorităţilor filipineze împotriva stupefiantelor, scrie Agerpres.ro.

"Am stabilit că există o bază rezonabilă pentru a crede că pe teritoriul Filipinelor au avut loc în perioada 1 iulie 2016 - 16 martie 2019 crime împotriva umanităţii, în contextul campaniei guvernului filipinez de 'război împotriva drogurilor' ", se arată într-un comunicat al procuroarei CPI.

Potrivit acesteia, cei care au comis astfel de fapte au fost membri ai forţelor de securitate guvernamentale, dar şi foşti ofiţeri de poliţie sau persoane particulare recrutate şi plătite de poliţie.

Numărul total al civililor ucişi în legătură cu războiul antidrog din perioada iulie 2016 - martie 2019 este estimat între 12.000 şi 30.000, iar aceste crime "par să fi fost comise ca urmare a unei politici oficiale de stat a guvernului filipinez", potrivit CPI.

"Oficiali de stat de la cele mai înalte niveluri ale guvernului au luat atitudine publică şi şi-au exprimat în mod repetat sprijinul pentru asasinatele extrajudiciare, creând o cultură a impunităţii celor care le-au comis", se menţionează în comunicat.

Fatou Bensouda a precizat că CPI are jurisdicţie în legătură cu aceste fapte, deşi Filipine s-au retras din for, întrucât crimele imputate au fost comise înainte ca retragerea lor să intre în vigoare, 17 mai 2019.

Mandatul procuroarei se încheie marţi, fiind înlocuită de britanicul Karim Khan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.