Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procurorii bulgari se bat ca să prindă loc în echipa lui Kovesi: 23 de candidaturi depuse la EPPO

ec.europa.eu
justiție

Douăzeci şi trei de magistraţi au prezentat cereri pentru selecţia procurorilor europeni delegaţi din Bulgaria, a anunţat vineri Consiliul Judiciar Suprem, după expirarea termenului pentru înscrieri, informează BTA.

Candidaţii îşi dispută şase poziţii de procurori delegaţi în cadrul Biroului Procurorului Public European (EPPO), instituţie condusă de Laura Codruţa Kovesi. Alte patru poziţii au fost deja aprobate de EPPO.

Aceasta este a doua încercare a camerei procurorilor din cadrul Consiliului Judiciar Suprem bulgar de a selecta procurorii europeni delegaţi, scrie Agerpres.ro.

În cadrul primei proceduri au existat 31 de candidaţi şi, deşi au fost selectaţi 10, doar patru dintre ei au fost aprobaţi, candidaţii pentru celelalte şase poziţii fiind respinşi de Colegiul EPPO în aprilie întrucât nu îndeplineau criteriile de eligibilitate.

În timpul unei vizite făcute la Sofia în luna iunie, procurorul-şef european Laura Codruţa Kovesi a insistat că Bulgaria trebuie să completeze cota de 10 procurori delegaţi europeni care îi revine.

EPPO, care ar fi trebuit să fie operaţional la sfârşitul anului 2020, şi-a început activitatea la 1 iunie, fiind o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Activitatea EPPO este complementară celei a Biroului european de luptă antifraudă (OLAF) şi a Eurojust (agenţie a Uniunii Europene ce se ocupă de cooperarea judiciară în materie penală între agenţiile statelor membre), care nu au atribuţii pentru a ancheta sau pentru a urmări penal cazuri individuale.

Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, cinci au ales să nu participe la EPPO: Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.