DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Procurorii și judecătorii fac FRONT COMUN: Ce solicitare au în cazul arhivei SIPA

arhiva dosare

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) susţin cererea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care solicită Ministerului Justiţiei să clarifice situaţia actuală a arhivei SIPA.

Potrivit unui comunicat al UNJR transmis, miercuri, AGERPRES, cererea CSM vine în continuarea eforturilor depuse de magistraţi, prin asociaţiile profesionale, pentru lămurirea problemelor grave ridicate atât de activitatea Serviciului Intern de Protecţie şi Anticorupţie (SIPA), cât şi de gestionarea arhivei acestuia, despre care s-a afirmat că a fost, poate şi este, folosită pentru a şantaja magistraţi.

Citește și: Candidează la președinția țării și au apărut poze cu ea goală / FOTO HOT

"UNJR şi AMR se raliază acestei cereri din partea CSM şi solicită Ministerului Justiţiei să comunice toate aceste informaţii, astfel încât să existe o bază de pornire concretă pentru a se decide soarta arhivei pentru viitor şi pentru a se lămuri toate informaţiile şi speculaţiile din spaţiul public din perioada ulterioară desfiinţării serviciului secret SIPA", se precizează în comunicat.

Uniunea reaminteşte că SIPA a fost un serviciu secret înfiinţat în 1991, condus, din 2001, de generali din fosta Securitate comunistă, unii dintre ei deconspiraţi că au făcut poliţie politică, serviciul având în componenţa ofiţeri care proveneau din fosta Securitate.

Citește și: Noul PARIU al modei: Pantofii din aur / VIDEO

"SIPA a activat în interiorul justiţiei, până la desfiinţarea sa prin hotărâre de guvern, de către ministrul Monica Macovei. Creat iniţial cu scopul de a preveni corupţia din justiţie, SIPA a ajuns să urmărească magistraţi, folosind metode ale fostei Securităţi comuniste, şi să strângă materiale de şantaj împotriva acestora", se menţionează în comunicat

UNJR mai arată că, în august 2016, a trimis o solicitare premierului Cioloş prin care a solicitat publicarea tuturor documentelor ce vizează modul de gestionare a arhivei SIPA, documentul fiind amplu şi prezintă pe scurt scandalurile din jurul acestui serviciu secret.

Citește și: Hackerii au dat LOVITURA: Au furat următorul film din seria Pirații din Caraibe / VIDEO

Magistraţii sunt de părere că o clarificare a tuturor aspectelor privind arhiva SIPA este imperativă pentru credibilitatea justiţiei din România.

"UNJR va continua demersurile pentru lămurirea tuturor aspectelor privind arhiva SIPA, astfel încât acest capitol negru din justiţia post-comunistă să fie clarificat şi închis definitiv. Nu e niciodată prea târziu pentru adevăr, iar pentru însănătoşirea justiţiei din România e important să facem lumină în întunecatul episod SIPA", a declarat Dana Gîrbovan, preşedinte UNJR, citată în comunicat.

Citește și: INCREDIBIL O școală celebră le va permite băieților să poarte FUSTE, la ore

La rândul său, preşedintele interimar al AMR, Andreea Ciucă, a declarat că şi Asociaţia susţine măsurile CSM, ca pas important pentru aducerea necesarelor lămuriri.

"Atitudinea AMR a fost constantă cu privire la acest subiect, catalogat ca fiind o 'pată neagră' a istoriei, pentru a cărui clarificare, în sensul aflării adevărului, sistemul judiciar este şi trebuie să fie direct interesat. De mai mult de un deceniu, acest subiect revine, redundant, în spaţiul public, fără să existe voinţa unor demersuri concrete lămuritoare, în pofida reacţiilor repetate, ferme şi îndreptăţite ale asociaţiilor profesionale. Tocmai de aceea, AMR susţine măsurile solicitate de CSM, ca pas important pentru aducerea necesarelor lămuriri, odată pentru totdeauna", a precizat Andreea Ciucă.

Citește și: Tunel SECRET descoperit într-o închisoare: HALUCINANT ce s-a găsit în el / VIDEO

Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat, marţi, Ministerului Justiţiei să publice componenţa comisiilor care s-au ocupat de arhiva SIPA, măsurile dispuse de acestea, data sigilării arhivei, dacă cineva a accesat-o ulterior şi modul cum a fost gestionată până în prezent.

Conform unui comunicat de presă al CSM, Consiliul apreciază ca imperios necesară clarificarea situaţiei arhivei SIPA dintr-o dublă perspectivă: aceea a situaţiei juridice actuale şi a presupusei folosiri a informaţiilor din cuprinsul fondului arhivistic în diverse scopuri.

Citește și: Paris Jackson, fiica lui Michael Jackson, face topless / FOTO HOT

"Plenul CSM solicită Ministerului Justiţiei, în calitate de custode al arhivei SIPA, să comunice elementele necesare pentru lămurirea cu prioritate a unor aspecte, precum componenţa comisiei înfiinţate în baza HG 127/2006, potrivit ordinului emis de ministrul Justiţiei, cu enumerarea concretă a atribuţiilor, responsabilităţilor, modalităţii/procedurii efective în care şi-a desfăşurat activitatea această comisie, precum şi prezentarea rapoartelor intermediare (pentru situaţia în care astfel de acte au fost întocmite), a raportului final şi/sau a oricărui alt document care poate fi asimilat unei descărcări de atribuţii/sarcini/îndatoriri/responsabilităţi, întocmit la momentul predării fostei DGAP către Administraţia Naţională a Penitenciarelor", susţin membrii CSM.

Citește și: NU trebuie să lași bacșiș la Taxi/ LEGE

Aceştia mai solicită să fie cunoscut numărul comisiilor înfiinţate ulterior şi componenţa nominală a acestora, constituite la nivelul Ministerului Justiţiei, având ca scop inventarierea sau verificarea arhivei SIPA, precum şi toate măsurile dispuse în urma desfăşurării acestor comisii, în situaţia în care au existat.

Totodată, CSM mai cere data sigilării arhivei şi procesul verbal întocmit în acest sens, dar şi menţionarea modalităţii de pătrundere ulterioară în interiorul acestei arhive, dacă acest lucru s-a întâmplat.

Citește și: Descoperirea care face praf planurile Enel! Ce hibă au contoarele inteligente

O altă solicitare se referă al "existenţa unor măsuri luate la nivel de CSAT (hotărâri/avize), comunicate Ministerului Justiţiei, în situaţia în care au fost depuse sau, dimpotrivă, identificarea unei/unor eventuale sesizări a CSAT de către Ministerul Justiţiei pe tema modalităţii de gestionare, în timp, a arhivei SIPA".

CSM invocă în acest demers faptul că 'după mai bine de 12 ani' de la adoptarea HG din 2006 această temă nu a primit niciun răspuns.

Citește și: EXPERIMENT A mers pe stradă goală, doar vopsită: Reacțiile oamenilor – VIDEO HOT

"Considerăm că este necesară implicarea activă şi eficientă a tuturor instituţiilor responsabile în rezolvarea de o manieră transparentă, legală şi definitivă a problemei arhivei SIPA", se menţionează în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.