Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procurorul DIICOT din 'furtul secolului', declarații de ultimă oră - Ce riscă cei care au făcut farsa cu tabloul semnat de Picasso

tablou picasso tulcea

La 6 ani de la ancheta privind furtul picturilor din muzeul Kunsthal din Rotterdam, unul dintre procurorii care a investigat cazul, Raluca Cristiana Botea, spune că nu există certitudinea că au fost arse acele 7 tablouri. Totodată spune ce riscă cei care au făcut farsa cu tabloul semnat de Picasso.

"Am făcut parte din echipa care a investigat dosarul furtului tablourilor. (...) În ceea ce privește gluma pe care au făcut-o, cred că nu s-au așteptat nici cei din trupă să ia o asemenea turnură. Eu sunt convinsă că procurorii DIICOT trebuie să meargă până la capăt, în primul rând că trebuie să expertizeze acel tablou. Nu îmi este clar cine a făcut falsul, pentru că înțeleg că este un fals foarte bine realizat, inclusiv notațiile, ștampilele de pe spatele tabloului.

S-a VOTAT remanierea - Care sunt propunerile Vioricăi Dăncilă pentru funcțiile de miniștri

Aparența unui tablou original a fost foarte mare. Din punctul meu de vedere orice cercetare ar avea loc vizând gluma, care a pus în mișcare aparatul investigativ român, trebuie sa pornească de la intenție. Dacă a fost săvâșită o faptă cu intenția de a pune în mișcare aparatul d einvestigație sau în scop publicitar pentru ca orice infracțiune poate fi comisă din culpă sau cu intenție. Nu toate infracțiunile din culpă sunt însă sancționate penal, deci dacă a fost doar o glumă, din punctul meu de vedere, nu văd ce sancțiune penală ar putea atrage. Dacă însă intenția a fost clară de a induce în eroare organele de anchetă, atunci lucrurile se schimbă", a declarat, pentru MEDIAFAX, Raluca Cristiana Botea, procurorul implicat în ancheta ce a vizat furtul secolului.

Întrebată dacă există șanse să fie recuperate tablouri, fostul procuror a mai spus: "sper că dacă cumva au fost distruse, nu au fost distruse toate. La momentul respectiv a fost ridicată cenușa, s-a făcut o expertiză de către autoritățile române, cu limitările respective ale rezultatului expertizei. Certitudine că au fost arse fix acele 7 tablouri nu există, există certitudinea că în soba aceea au fost arse picturi. Că a fost ars Picasso, Monet, nu poate spune nimeni.

Raluca Cristiana Botea a fost unul dintre procurorii care au investigat, în România, ceea ce a fost supranumit "furtul secolului". Procurorii au reușit să ajungă la autori la câteva luni de la momentul în care au fost aduse tablourile în țară, odată cu intenția acestora de a vinde picturile.

Era vorba despre picturi în valoare de 18 milioane de euro: Tete d´Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" şi "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait" de Meyer de Haan şi "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

Tudorel Toader anunță că NU respectă recomandările MCV: Azi am zis ca voi continua procedura de revocare

Toate au fost furate, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, din muzeul Kunsthal din Rotterdam, de către românii Radu Dogaru și Adrian Procop, ajutați de Eugen Darie. Ulterior, picturile au fost aduse în România, iar potrivit mamei lui Radu Dogaru, Olga Dogaru, acestea au fost complet distruse, fiind arse în soba casei din Carcaliu, județul Tulcea. Femeia ar fi încercat să își salveze fiul, ștergând urmele.

În cele din urmă, toți au primit condamnări cu închisoarea și între timp au fost eliberați.

La vremea respectivă, o investigație amănunțită a Muzeului Naţional de Istorie a României arăta că în cenușa găsită în sobă au fost arse cel puțin trei tablouri. La șase ani de la acel moment, în acest weekend, a apărut informația că un tablou semnat de Pablo Picasso, a fost găsit îngropat la tulpina unui copac în Tulcea.

DIICOT a anunțat că tabloul ar putea avea o valoare estimată de 800.000 de euro, dar va fi supus unei investigații pentru a se confirma că este originalul.

La mai puțin de 24 de ore s-a aflat că totul a fost o farsă a unor scenografi belgieni, care s-au inspirat dintr-o piesă de teatru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.