Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procurorul general al Belarusului cere declararea agenției NEXTA ca organizație teroristă

nexta

Procurorul general al Belarusului, Andrei Shved, a trimis o adresă Curții Supreme din Belarus cu o cerere de recunoaștere a canalului NEXTA Telegram ca organizație teroristă.

„Procurorul general Andrei Shved, în baza Legii Republicii Belarus „Cu privire la combaterea terorismului”, la propunerea președintelui Comitetului pentru Securitatea Statului, a trimis o cerere la Curtea Supremă prin care recunoaște organizația informală NEXTA cu substructurile sale NEXTA Live și LUXTA ca o organizație teroristă”, transmite canalul de Telegram al agenției.

Anterior, procuratura din Belarus a deschis un dosar penal pentru incitare la ură împotriva unui judecător polonez care avea în vedere extrădarea lui Stepan Putilo, fondatorul canalului NEXTA Telegram, în Belarus.

În ianuarie 2022, un tribunal din Varșovia a respins cererea autorităților belaruse de extrădare a lui Putilo. Belarus îl acuză că organizează revolte în masă și acțiuni de grup care încalcă ordinea publică, incită la ură etnică. În același timp, jurnalistul însuși are statutul de refugiat politic în Polonia din 2021. Canalul și sigla NEXTA sunt recunoscute ca extremiste în Belarus datorită rolului lor proeminent în coordonarea protestelor din 2020.

Canalul de telegram al agenției anti-Lukașenko are în prezent aproape 1,8 milioane de urmăritori, în creștere cu aproape 1 milion de la începerea războiului din Ucraina, conflict pe care agenția îl relatează în timp real într-o manieră pro-Ucraina.

După anunțul procurorului general din Belarus, agenția a reacționat ironic, publicând pe contul de Telegram o fotografie cu luptători jihadiști mascati și un mesaj: „Fotografie istorică: editorii NEXTA în forță sărbătoresc recunoașterea realizărilor noastre în Belarus. Dolofanul Shved de la Parchetul General nu are absolut niciun simț al umorului, altfel nu s-ar simți jignit de glumele noastre.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.