Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procurorul general din Ucraina deschide o anchetă după atacurile aeriene ruseşti de săptămâna aceasta

ukrinform
andrii kostin

Procurorul general ucrainean Andrii Kostin a declarat, joi, că Procuratura Generală a Ucrainei a deschis un dosar de cercetare penală în privinţa atacurilor cu rachete ruseşti care au vizat Kievul şi oraşele din întreaga ţară săptămâna aceasta, relatează Reuters, potrivit News.ro.

”Toate atacurile fiecărei rachete, fiecare dronă, fiecare deteriorare a infrastructurii civile, fiecare (…) ucrainean care a fost ucis sau rănit de aceste atacuri cu rachete, toate sunt documentate şi au fost înregistrate şi deschise dosare de cercetare penală”, a spus el.

Procurorul general ucrainean AndriI Kostin a descris atacurile de luni drept ”un act clasic de teroare” al Rusiei.

Kostin a spus că cele peste 112 atacuri cu rachete ruseşti, cea mai mare ofensivă aeriană a Moscovei de la începutul invaziei sale pe 24 februarie, s-au soldat cu 17 morţi şi 93 de răniţi.

El a vorbit cadrul unei conferinţe de presă comune cu procurorul Curţii Penale Internaţionale Karim Khan.

Rusia a negat în mod repetat că a atacat în mod deliberat civili în Ucraina. Moscova neagă, de asemenea, încălcarea dreptului internaţional şi a respins acuzaţiile Kievului conform cărora soldaţii ruşi ar fi comis crime de război.

În regiunea Harkov din estul Ucrainei, recent eliberată, procurorii au găsit cel puţin 11 gropi comune, inclusiv o groapă comună în apropiere de oraşul Izium şi au exhumat 457 de cadavre, a precizat Kostin.

Alte două gropi comune au fost găsite în regiunea Lîman, unde au fost descoperite cadavrele a aproximativ 154 de persoane, militari ucraineni şi civili, îngropate acolo, a adăugat el.

Procuratura ucraineană are 28 de echipe de anchetă pe teren în regiunile recent eliberate, unde Kostin a spus că trupele ruse în retragere au lăsat dovezi referitoare la detenţie ilegală şi tortură a civililor şi deportări ilegale.

Karim Khan i-a lăudat pe omologul său ucrainean şi echipa de anchetă a CPI de pe teren pentru că au continuat să-şi facă treaba ”în timp ce a plouat cu rachete” în această săptămână.

Khan şi Kostin au vorbit după o întâlnire cu organizaţia procurorilor europeni Eurojust, care a deschis o anchetă comună asupra presupuselor crime de război din Ucraina, cu participarea Ucrainei, a CPI şi a şase ţări membre UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.