Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procurorul SIIJ care anchetează alegerile din Sectorul 1 a ajuns la judecata disciplinară/ Sesizarea a aparținut procurorului general

qmagazine.ro
Sorin Iașinovschi

Procurorul Sorin Eugen Iașinovschi, de la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, riscă să fie sancționat discplinar. Inspecția Judiciară a exercitat o acțiune disciplinară împotriva procurorului, iar Secția pentru procurori a CSM în materie disciplinară a stabilit primul termen al judecății pentru miercuri, 24 noiembrie.

Sorin Iașinovschi este acuzat de săvârșirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99, lit. a) și m) din Legea 303/2004: „manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”, respectiv „nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanței sau al parchetului”.

Dosarul disciplinar al lui Iașinovschi a fost deschis după ce procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Gabriela Scutea, a sesizat Inspecţia Judiciară pentru verificări în cazul interviului acordat de procurorul de la SIIJ, postului de televiziune Kanal D - AICI VIDEO INTEGRAL!

„În cursul zilei de 2 iunie 2021, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a depus la Inspecția Judiciară o sesizare pentru efectuarea verificărilor prealabile în materie disciplinară cu privire la interviul acordat de persoana la care faceți referire, interviu acordat fără respectarea normelor privind comunicarea publică", a confirmat Parchetul General, la solicitarea STIRIPESURSE.RO.

Procurorul Iaşinovschi a acordat interviul pe tema dosarului penal pe tema alegerilor locale din Sectorul 1. Acesta este procuror de caz, iar în cadrul inerviului a afirmat că a existat fraudă în mai multe secţii, iar adevăratul câştigător al alegerilor va fi aflat abia la finalul anchetei.

O plângere împotriva procurorului a fost depusă la Inspecţia Judiciară şi de Clotilde Armand, primarul Sectorului 1.

Scandalul numărării voturilor de la Sectorul 1 a izbucnit după difuzarea unor imagini în care persoane despre care se afirma că ar fi membri ai USR PLUS umblau la sacii cu voturi pentru Primăria Sectorului 1 al Capitalei.

Procurorul Sorin Iaşinovschi de la Secţia Specială pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a dispus printr-o ordonanţă de delegare ca Poliţia Bucureşti să renumere toate voturile de la alegerile locale din Sectorul 1 din Bucureşti, câştigate de Clotilde Armand (USR) în dauna lui Dan Tudorache (PSD).

Fostul primar PSD al Sectorului 1 Daniel Tudorache a depus o plângere legată de rezultatul alegerilor şi a reclamat comiterea unor infracţiuni de către Dan Barna, preşedintele USR, procurorul Nicolae Sprâncu – preşedintele Biroului Electoral Sector 1 şi Andrei Nicolescu, membru USR.

Procurorul Sorin Iaşinovschi susţine în ordonanţa sa că, pentru a putea face actele necesare din dosar, e necesară renumărarea voturilor de la alegerile locale.

Procurorul a solicitat, printre altele, identificarea buletinelor de vot corespunzătoare fiecărei secţii de votare şi ”numărarea voturilor din cadrul fiecărei secţii de vot şi confruntarea rezultatelor cu numărul de votanţi înscrişi pe listele de vot corespunzatoare fiecărei din cele 166 secţii de votare din cadrul Sectorului 1 Bucureşti (cât şi a votanţilor înscrişi pe listele suplimentare), care şi-au exprimat dreptul la vot”.

Procurorul Sorin Eugen Iași­novschi a intrat în magistratură în 1995, devenind procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc. După ce a fost procuror și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei, în perioada 2003-2006 a fost procuror criminalist la Parchetul Tribunalului Suceava, între 2006 și 2009 a fost procuror DIICOT la Serviciul Teritorial Suceava, fiind în perioada 2010-2014 prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc. În 1 noiembrie 2014, a fost numit, cu delegație, procuror șef al Secției de urmărire penală a Parchetului Tribunalului Suceava, activând la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. În 2019 a ajuns la SIIJ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.