Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Producător de ţigări: 'Statul a câştigat mai mulţi bani în primul semestru al anului ca urmare a reducerii contrabandei'

captura Youtube
tigari contrabanda

British American Tobacco, unul dintre cei mai mari producători de tutun din România, a anunţat miercuri că a plătit cu 15% mai mulţi bani la bugetul de stat în primul semestru al lui 2019 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, depăşind pragul de 3 miliarde de lei doar din accize într-un interval de şase luni, anunță news.ro.

Compania avertizează totodată asupra efectelor negative ale unei supra reglementări în domeniul tutunului.

Citește și: Eugen Teodorovici îi dă prima sarcina noul preşedinte al ANAF! Ce va avea de făcut Mirela Călugăreanu

”Creşterea a fost posibilă datorită reducerii consumului de produse ilegale, pentru care nu se plăteşte nicio taxă, ca urmare a intensificării operaţiunilor de control ale autorităţilor”, arată un comunicat al BAT, citând un mesaj transmis miercuri în cadrul unui eveniment desfăşurat la Parlamentul României în contextul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, la care au fost prezenţi prim-ministrul Viorica Dăncilă şi ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici.

România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu ţigarete din Europa de Est. România are 2.000 de km de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la şase ori mai mic.

Citește și: Vești importante pentru toți pensionarii! Ce se va întâmpla de la 1 septembrie

Traficul ilicit de ţigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei). Fiecare container de ţigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru reţelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de ţigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane şi chiar activităţi teroriste.

”Reducerea contrabandei este o strategie câştigătoare pentru consumatori, stat şi industria legală. Noi, British American Tobacco, am plătit cu 15% mai mulţi bani la bugetul de stat în primul semestru al lui 2019 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut în contextul în care în România s-au consumat mai puţine ţigări de contrabandă, iar autorităţile au împiedicat mai multe astfel de produse să ajungă la vânzare”, a declarat Ram Addanki, Directorul Ariei Europa Centrală şi de Sud (SCEA) din cadrul British American Tobacco.

Citește și: Preşedintele Klaus Iohannis propune modificarea legii electorale:Autorităţile trebuie să ia măsurile necesare

În cadrul dezbaterilor, reprezentanţii BAT au subliniat necesitatea unui dialog deschis între structurile guvernamentale cu atribuţii în domeniul contrabandei, Parlamentul României, mediul de afaceri (producători, societăţi economice implicate în lanţul de distribuţie) şi organizaţii non-guvernamentale cu activităţi în domeniu.

„Campania 'Stop Contrabanda' pe care o derulăm în parteneriat cu Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română, ANAF şi Direcţia Generală a Vămilor a contribuit la educarea consumatorilor cu privire la riscurile contrabandei, dar şi la informarea publicului asupra progreselor pe care le fac autorităţile în lupta cu acest fenomen”, a adăugat Ram Addanki.

Citește și: A ieșit la iveală! Cât de sănătoase sunt roșiile din „Programul Tomata“

În acelaşi timp, British American Tobacco avertizează asupra efectelor negative ale unei supra reglementări în domeniul tutunului, adusă în discuţie recent de un număr de membri ai Parlamentului.

”Interzicerea expunerii produselor din tutun în cele peste 70.000 de magazine din România şi taxarea lor suplimentară, propuse recent într-un proiect de lege, vor duce la o creştere semnificativă a pieţei negre. Ţigările din România sunt deja cele mai scumpe din UE raportat la puterea de cumpărare. Traficul ilicit poate fi redus doar cu măsuri ferme şi în urma unor investiţii în echipamente esenţiale pentru securizarea graniţelor”, a mai spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.