Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Producătorii de produse tradiţionale ar putea administra Piaţa Colentina

Reprezentanţii Administraţiei Pieţelor Sector 2 au propus producătorilor de produse tradiţionale să le ofere în administrare, contra unei chirii, "Piaţa Colentina" din Bucureşti iar Ministerul Agriculturii se va asigura că în piaţă vor fi comercializate doar produse locale, certificate şi atestate pe scheme de calitate naţionale şi europene, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), remis marţi AGERPRES, secretarii de stat Aurel Simion şi Emil Dumitru au condus, în data de 3 iulie, la sediul instituţiei, o serie de întâlniri de lucru cu reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale. Astfel, prima întâlnire s-a desfăşurat cu experţi din cadrul AFIR şi AM-PNDR, la cea de-a doua au fost prezenţi membri ai Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România - AMRCR, iar la cea de-a treia au participat reprezentanţii Administraţiei Pieţelor Sector 2.

Citește și: Un jurnalist american răstoarnă situația! Covid-19, o boală vasculară! Detalii care dau peste cap ceea ce se știa

"Ministerul a facilitat dezbaterile dintre reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Direcţia Pieţe din sectorul 2 al Municipiului Bucureşti privind posibilitatea alocării de spaţii pentru comercializarea produselor certificate şi atestate pe scheme de calitate. Reprezentanţii Administraţiei Pieţelor Sector 2 au propus producătorilor să le ofere în administrare contra unei chirii "Piaţa Colentina" din Bucureşti, un spaţiu modern şi utilat cu tot ceea ce e necesar pentru depozitarea şi comercializarea produselor agroalimentare. În acest context, membrii Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale au convenit să poarte discuţii interne pentru a stabili modul concret de acţiune şi organizare pentru gestionarea şi administrarea pieţei. În cadrul acestei colaborări, Ministerul are obligaţia de a se asigura ca în piaţă să fie comercializate doar produse locale, certificate şi atestate pe scheme de calitate naţionale şi europene", se arată în comunicatul citat.

Potrivit secretarului de stat Aurel Simion, acest proiect ar putea constitui un centru pilot şi, totodată, un model de bune practici pentru administraţiile pieţelor din ţară.

Citește și: Atac devastator la adresa lui Kovesi: ‘Vorbește în română la Euronews. La Codruța Kovesi, până și vestitele șosete au rămas la fel’

"Acest proiect este o oportunitate extraordinară pentru desfacerea produselor certificate şi atestate pe scheme de calitate şi ar putea constitui un centru pilot şi, totodată, un model de bune practici pentru administraţiile pieţelor din ţară, astfel încât producătorii să-şi poată valorifica produsele, iar consumatorul să se bucure de gustul produselor de odinioară. Este un început în valorificarea produselor fermierilor români în promovarea lanţului scurt de aprovizionare şi consum", a subliniat Aurel Simion.

Reprezentanţii AFIR şi AM-PNDR au prezentat beneficiile accesării fondurilor europene prin intermediul Măsurii 3 din PNDR 2014-2020 "Sisteme de calitate pentru produsele agricole şi alimentare". S-a evidenţiat necesitatea unei finanţări consistente pentru formele asociative iar în acest context secretarul de stat Emil Dumitru a afirmat faptul că în viitoarea alocare financiară doar formele asociative cu rol economic vor beneficia de sprijin pe pilonul II din Programul de dezvoltare rurală din viitorul Plan Naţional Strategic.

Potrivit MADR, a doua sesiune de discuţii a vizat identificarea unor oportunităţi de colaborare între producătorii de produse tradiţionale şi marile reţele comerciale.

"Credem foarte mult că fără scheme de calitate pe care să le finanţăm consistent din bugetul pe care îl avem alocat României pe fonduri europene nu vom reuşi să ne consolidăm şi să putem să creăm o nişă de consumatori care să susţină integrarea strategiei Farm to Fork", a precizat Emil Dumitru.

Secretarul de stat a adăugat că ecologizarea Politicii Agricole Comune este un trend de care România ar trebui să ţină cont şi se aşteaptă o implicare din partea reprezentanţilor producătorilor în ceea ce priveşte măsurile din următoarea programare financiară. Un obiectiv al Ministerului Agriculturii este ca zona montană să beneficieze de măsuri distincte pentru a nu fi într-o competiţie inegală cu celelalte zone teritoriale ale României.

Conducerea MADR a convenit să efectueze vizite împreună cu echipe din cadrul Autorităţii de Management pentru PNDR la asociaţiile de producători în cadrul cărora să prezinte beneficiile accesării măsurilor dedicate sistemelor de calitate, precum şi oportunităţile asocierii.

"La finalul seriei de întâlniri, conducerea MADR a relevat necesitatea construirii unei strategii solide pentru elaborarea de politici coerente şi durabile care să contribuie la dezvoltarea sectorului agroalimentar. Se aşteaptă propuneri şi sugestii din partea participanţilor privind dezvoltarea relaţiilor de parteneriat dintre industria alimentară şi comercianţi. În încheiere, secretarul de stat Simion a apreciat necesitatea de a identifica metode inteligente de susţinere din fonduri europene a produselor locale, regionale şi naţionale", se mai arată în comunicatul citat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.