DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Producătorii francezi de caviar mizează pe genetică în timpul pandemiei de COVID-19

caviar

Circuitul comercial al caviarului francez, la fel ca în cazul altor preparate de lux, a fost grav afectat de criza sanitară, însă producătorii săi îşi pun mari speranţe în cele mai noi descoperiri din domeniul geneticii pentru optimizarea fermelor de sturioni, informează AFP, potrivit Agerpres.

Franţa produce 43 de tone de caviar pe an, fiind depăşită de Italia (aproximativ 50 de tone) şi, mai ales, de China (circa 120 de tone).

Pandemia de COVID-19 a avut "un impact catastrofal asupra sectorului nostru de activitate", a declarat Laurent Dulau, directorul general al Sturgeon, lider pe piaţa caviarului din Franţa.

Rezultatul a constat într-o prăbuşire a pieţei, marcată de o scădere cuprinsă între -20% şi -30% a vânzărilor în 2020, afirmă specialistul francez, care speră totuşi că sărbătorile de sfârşit de an îi vor permite să limiteze pierderile.

Citește și: Medicul Adrian Marinescu: ‘Pas cu pas vor fi luate măsuri. Vom vedea că din ce în ce mai multe zone, le vom avea în varianta de lockdown’

În contextul acestei situaţii economice dificile, producătorii de caviar îşi pun mari speranţe în genetică.

Până în prezent, piscicultorii trebuiau să aştepte doi sau chiar trei ani înainte de a putea afla dacă peştii lor erau masculi sau femele şi, în al doilea caz, dacă sturionii puteau să producă preţioasele icre atât de necesare pentru rentabilizarea afacerii lor.

Cercetătorii dintr-o echipă internaţională coordonată de Institutul pentru Ecologie a Apelor Dulci şi a Pisciculturii din oraşul german Leibniz, în parteneriat cu Franţa şi INRAE (Institutul naţional de cercetări pentru agricultură, alimentaţie şi mediu) şi alţi parteneri, "tocmai au descoperit o secvenţă ADN specifică din genomul sturionilor de sex feminin", au anunţat specialiştii de la INRAE.

De acum înainte, va fi posibil, pentru toţi peştii tineri, "să se preleveze foarte uşor un mic fragment din înotătoare, să se realizeze o extragere de ADN, să se genotipeze exemplarul şi să se afle sexul acestuia", a declarat Yann Guiguen, director de cercetare în cadrul INRAE.

În prezent, în piscicultură, crescătorii "apelează la o ecografie individuală, care este extrem de dificilă şi cu o rată de eroare importantă", a reamintit acelaşi specialist francez.

Deşi noua descoperire nu este grevată de drepturi de autor, întrucât provine din domeniul cercetărilor ştiinţifice publice, implementarea sa este în prezent mai costisitoare decât metodele tradiţionale.

"În ziua în care testul va fi mai puţin costisitor şi aplicarea sa va deveni mai simplă, evident, vom utiliza această tehnică", a declarat Laurent Dulau, care speră să obţină o creştere a procentului de femele de sturioni în bazinele companiei sale "în următorii trei ani, sau chiar doi ani dacă vom avea noroc".

Tinerii sturioni masculi "vor fi valorificaţi ca proteină animală", a adăugat producătorul francez, care a evocat posibilitatea folosirii lor în producţia de crochete pentru pisici.

În prezent, "principalele două pieţe pentru tinerii masculi de trei ani sunt creşterea peştilor în acvarii şi pescuitul sportiv", a adăugat el.

Un grup restrâns de sturioni va fi în continuare utilizat pentru "întreţinerea liniilor genetice" şi pentru asigurarea reproducţiei în crescătoriile piscicole.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.