Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Producătorul auto suedez Volvo Car AB speră să obţină 2,9 miliarde de dolari în urma listării

volvo

Producătorul auto suedez Volvo Car AB caută să obţină 25 miliarde coroane suedeze (2,9 miliarde de dolari) printr-o Ofertă Publică Iniţială în Stockholm, în ceea ce ar urma să fie una dintre cele mai mari IPO-uri derulate în Europa în acest an şi un test pentru companiile auto, pe fondul tranziţiei spre vehiculele electrice, transmite Bloomberg.

Grupul chinez Geely a preluat Volvo Cars de la Ford Motor în anul 2010 pentru 1,8 miliarde de dolari, în ceea ce a constituit cea mai mare achiziţie externă făcută de un producător auto din statul asiatic. Geely intenţiona să organizeze un IPO la Volvo Cars încă din 2018, dar a fost nevoit să renunţe la aceste planuri din cauza tensiunilor comerciale şi a scăderii cotaţiei acţiunilor din sectorul auto. Geely deţine şi o participaţie de 8,2% la producătorul suedez de camioane Volvo Trucks.

Producătorul auto suedez a anunţat luni că vinde acţiuni la un preţ cuprins între 53 şi 68 coroane suedeze. Tranzacţia evaluează Volvo Cars la 200 de miliarde de coroane suedeze, potrivit Agerpres.ro.

Câştigurile obţinute în urma listării vor ajuta Volvo să treacă la un sistem de vânzări adresat direct consumatorilor şi la un tip de abonament, şi va atenua impactul renunţării la motoarele cu combustie internă.

La acest IPO investitori cum ar fi AMF Pensionsforsakring, Swedbank Robur, If P&C Insurance, Nordea Funds, Skandia Fonder, Skandia Mutual Life Insurance Company, Danica Pension şi Livsforsikringsaktieselskab s-au angajat să achiziţioneze acţiuni în valoare de 6,4 miliarde coroane suedeze.

Goldman Sachs Group şi SEB AB sunt coordonatorii globali ai IPO, alături de bookrunneri: Morgan Stanley, BNP Paribas SA, HSBC Holdings Plc, JPMorgan Chase & Co şi Nordea Bank Abp.

Volvo se va lista la Bursa Nasdaq Stockholm în 2021, iar Geely Holding va rămâne cel mai mare acţionar, a informat recent compania suedeză.

Până în 2025, Volvo are ca obiectiv o marjă operaţională între 8% şi 10% şi vânzări anuale de 1,2 milioane de maşini, în creştere cu 56% faţă de 770.000 de vehicule vândute în perioada 20 iunie 2020 - 20 iunie 2021.

În ultimii ani, producătorii auto tradiţionali au pierdut teren în faţa Tesla, care a devenit una dintre cele mai valoroase companii din lume, graţie accentului pus pe vehiculele electrice. Între timp, multe firme europene s-au reorientat spre segmentul vehiculelor electrice, inclusiv Volvo Cars, care vrea să producă numai vehicule complet electrice din 2030 şi deţine o participaţie de 49,5% la producătorul de automobile electrice Polestar.

Analiştii subliniază faptul că bursa din Suedia a ajuns în prima ligă din Europa graţie celui mai mare număr de IPO-uri din ultimele două decenii. În prezent, Suedia, o ţară cu o populaţie de 10,2 milioane de locuitori, are aproape 1.000 de companii listate, adică cel mai mare număr din Uniunea Europeană şi peste numărul companiilor listate din ţări mai mari precum Germania şi Franţa.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.