Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Producția de mașini din Rusia a suferit o cădere record de 96,7% în luna mai

Lada Europe
Lada masini

Industria auto din Rusia a suferit o scădere record a producției luna trecută, când au fost produse doar 3.720 de mașini, comparativ cu aproximativ 112.000 în luna mai a anului trecut, a declarat miercuri serviciul de statistică de stat, relatează Reuters.

Industria, dependentă în mare măsură de investițiile și echipamentele străine, a fost lovită de penuria globală de semiconductori și, cel mai recent, de un exod al producătorilor internaționali din cauza conflictului din Ucraina.

Piața auto din Rusia scăzuse deja puternic încă din luna martie, după ce companiile străine s-au retras în semn de protest la adresa invaziei ruse în Ucraina. Unii dealeri au avut în martie vânzări cu 60% mai mici decât în februarie și prețurile mașinilor noi au crescut puternic.

Prețurile la modele noi care încă se mai vând au crescut puternic: Lada a mărit prețurile de trei ori în acest an, iar la modelele chinezești au fost și creșteri de 50%, potrivit datelor din aprilie.

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat, la jumătatea lunii iunie, guvernului său să vină rapid cu noi măsuri de sprijinire a industriei auto autohtone, care a cunoscut o scădere masivă vânzărilor de la invazia Ucrainei.

Pe fondul crizei cererii din partea cumpărătorilor ruși și a problemelor grave de logistică ca urmare a sancțiunilor occidentale, vânzările de mașini au scăzut cu 83,5% în mai, potrivit datelor Asociației Întreprinderilor Europene (AEB).

„Aș dori să cer guvernului să ne spună în detaliu ce măsuri rapide ia pentru a sprijini industria auto și pentru a stabiliza piața internă”, a spus Putin într-o întâlnire cu oficiali difuzată de televiziunea de stat pe 16 iunie.

Agenția de presă Interfax l-a citat spunând că guvernul ar trebui să vină cu un plan actualizat înainte de 1 septembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.