Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Producţia industrială a României a scăzut cu 1,1%, ca serie brută, în primele 11 luni ale anului 2022

www.jurnaludeafaceri.ro
productie industriala

Producţia industrială a României a scăzut cu 1,1%, ca serie brută, în primele 11 luni ale anului 2022 comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021, iar ca serie ajustată s-a diminuat cu 1,6%, reiese din datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

La nivelul perioadei 1 ianuarie - 30 noiembrie 2022, ca serie brută, producţia industrială a scăzut cu 1,1%, din cauza activităţilor din producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-8,8%) şi a industriei extractive (-2,9%). În schimb, industria prelucrătoare a crescut cu 0,3%, de la an la an.

De asemenea, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost cu 1,6% mai mică în primele 11 luni ale anului anterior, faţă de intervalul similar din 2021, ca efect al scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-8,6%), industria extractivă (-3%) şi industria prelucrătoare (-0,2%).

Potrivit sursei citate, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 4%, ca urmare a scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-18,8%) şi industriei prelucrătoare (-1,8%). Pe de altă parte, industria extractivă a crescut cu 2,5%.

Tot raportat pe perioada noiembrie 2022 - noiembrie 2021, producţia industrială, ca serie ajustată, s-a redus cu 3,5%, pe fondul scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-18,1%) şi industriei prelucrătoare (-1,2%). Industria extractivă a fost singurul segment care a consemnat creştere, respectiv de 2,3%.

Datele INS relevă că, în luna noiembrie a anului trecut, producţia industrială (serie brută) a crescut, faţă de luna precedentă, cu 1%, datorită producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+2,2%) şi industriei prelucrătoare (+1,0%). La polul opus s-a situat industria extractivă, cu o scădere de 0,5%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în acelaşi interval de referinţă, producţia industrială a fost cu 1,1%, ca efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,3%) şi industriei prelucrătoare (-0,4%). În acelaşi timp, industria extractivă a crescut cu 0,9%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.