Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Producţiile româneşti 'Acasă' şi 'Colectiv', între documentarele eligibile pentru nominalizare la European Film Awards

Facebook
acasa documentar

Producţiile româneşti „Acasă” şi „colectiv” se numără între documentarele eligibile pentru nominalizare la European Film Awards, trofee acordate de Academia Europeană de Film.

Academia Europeană de Film şi EFA Productions au anunţat 13 documentare recomandate pentru nominalizare la ediţia de anul acesta a premiilor pe care le acordă, potrivit news.ro.

Citește și: SCENE INCREDIBILE în Germania: Un român rupt de beat, aproape dezbrăcat, a circulat pe suportul de biciclete al unui autocar

Paisprezece ţări europene sunt reprezentate în selecţia de anul acesta, realizată de Graziella Bildheim (Italia) şi Henning Kamm (Germania), membri ai comitetului de conducere al EFA, şi de experţii în documentare Veton Nurkollari (Kosovo), Rada Šešić (Bosnia şi Herţegovina/ Olanda/ Croaţia), Elena Subirà i Roca (Spania) şi Alex Szalat (Franţa).

Membrii Academiei vor vota nominalizările în baza cărora va fi ales documentarul european al anului 2020, care va fi anunţat pe 12 decembrie, în ceremonia de la Reykjavik.

Pe lângă documentarele româneşti, au fost alese filme din ţări ca Germania, Italia, Franţa, Olanda şi Armenia.

„Acasă” (România, Germania, Finlanda), regizat de Radu Ciorniciuc, a fost recompensat recent cu Premiul pentru Drepturile Omului la Festivalul de la Sarajevo. Filmul a mai fost premiat la Sundance, la DOK.fest Munchen şi Cracovia FF, şi desemnat cel mai bun lungmetraj din secţiunea Zilele Filmului Românesc la TIFF 2020.

Vezi și: Mircea Negulescu rupe tăcerea despre Laura Codruța Kovesi: 'Am rămas surprins de dialogul respectiv'

Timp de patru ani, regizorul a documentat aventura prin care a trecut familia Enache: de la o viaţă în completă armonie cu natura, în Delta Văcăreşti, până când acest spaţiu a devenit Parcul Natural Văcăreşti - primul parc natural urban din România - la traiul plin de provocări din Capitală. Pe măsură ce membrii familiei fac eforturi să se conformeze regulilor civilizaţiei, încercând să păstreze în acelaşi timp legătura cu natura şi armonia dintre ei, apar întrebări despre locul lor în lume şi felul în care poate arăta viitorul pentru fiecare.

Documentarul „colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a avut premiera mondială la Festivalul de la Veneţia 2019, în afara competiţiei. Ulterior, a fost prezentat la Toronto IFF şi la Zurich, iar în ianuarie, la Sundance.

Este un documentar observaţional care spune povestea primului an de după incendiul din clubul bucureştean Colectiv, care a dus la moartea a 64 de oameni. Filmul urmăreşte autorităţi şi jurnalişti, căutând să expună adevărul. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj şi responsabilitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.