Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Produsele fără fum, o alternativă cu mai puține riscuri pentru cei care nu pot să renunțe la fumat

Philip Morris International
Philip Morris International

Fumatul scurtează durata de viață cu aproximativ 12 ani la bărbați și cu 11 ani la femei, avertizează Societatea Americană de Cancer. Sutele de milioane de oameni din întreaga lume care fumează ar trebui informați și încurajați să renunțe la fumat. Aceasta este cea mai bună soluție. Cu toate acestea realitatea ne arată că, în pofida eforturilor de încurajare a renunțării, sunt în continuare oameni care continuă să fumeze.

Produsele fără fum sunt o alternativă care poate fi mai puțin nocivă pentru adulții care altfel ar continua să fumeze. Iar acești fumători au nevoie de informații despre produsele fără fum și despre știința și inovația din spatele lor pentru a lua decizia de a trece la aceste alternative.

Cel mai bun mod prin care cineva poate evita riscurile asociate fumatului este, în primul rând, să nu înceapă să fumeze. În aceeași notă, cel mai bun lucru pe care îl poate face cineva care fumează este să renunțe la fumat. Dar dacă nu poate să renunțe, trecerea la un produs fără fum, care nu arde tutun, este o alegere mai bună. Acest lucru se datorează faptului că marea majoritate a bolilor asociate fumatului sunt generate de substanțele nocive din fumul de țigară produse prin ardere.

Când cineva renunță la fumat, riscul să dezvolte problemele de sănătate și boli nu va dispărea peste noapte, dar va scădea cu timpul.

Când cineva înlocuiește țigările clasice cu produse cu tutun încălzit, expunerea la substanțe toxice este mult redusă, iar efectele pot fi observate în decurs de 3 până la 6 luni:

1-5 zile: scade nivelul monoxidului de carbon din sânge;

3 luni: respirația se îmbunătățește și începe să dispară tusea; scade inflamația asociată fumatului; scade stresul oxidativ și se îmbunătățește nivelul colesterolului;

6 luni: starea generală de sănătate se îmbunătățește, iar declinul funcției pulmonare începe să se normalizeze.

Aceste informații apar în ediția cu nr. 13 a „Scientific Update”, o publicație a Philip Morris International dedicată eforturilor de cercetare pentru dezvoltarea și evaluarea unei game de alternative fără fum la țigări, precum și a produselor „dincolo de nicotină”.

Alternative fără fum la continuarea fumatului

Cu cât cineva fumează mai mult, cu atât riscurile sunt mai mari, de aceea este atât de important ca un fumător să se lase de fumat cât mai curând posibil. Din păcate, nu toți cei care fumează pot să renunțe definitiv. Cercetările arată că, într-un an, mai mult de nouă din zece fumători vor continua să fumeze. În cifre, se estimează că în 2025 încă vor mai exista aproximativ un miliard de fumători, adică aproape același număr ca și astăzi. Iar asta demonstrează că strategiile de renunțare la fumat de tipul “lasă-te sau mori” nu sunt suficiente.

De fiecare dată când un fumător aprinde o țigară, declanșează o reacție cunoscută sub numele de ardere sau combustie, care are loc la temperaturi ridicate. Arderea tutunului produce un amestec chimic complex pe care îl numim fum. Fumul conține peste 6.000 de substanțe, dintre care aproximativ 100 au fost identificate drept cauze sau cauze potențiale ale bolilor asociate fumatului, cum ar fi cancerul pulmonar, bolile cardiovasculare și emfizemul.

Odată cu înțelegerea faptului că arderea tutunului este principala responsabilă pentru formarea substanțelor toxice, a apărut ideea conform căreia decuplarea nicotinei de ardere ar putea reduce impactul nociv al fumatului.

Cum funcționează produsele fără fum

Produsele fără fum se bazează pe eliminarea arderii tutunului în procesul de eliberare a nicotinei. Din această categorie fac parte dispozitivele care încălzesc tutunul. Aceste dispozitive înlocuiesc arderea tutunului cu încălzirea lui la temperaturi semnificativ mai reduse, care eliberează nicotina fără ardere, ceea ce reduce considerabil nivelurile substanțelor toxice.

Alternativele fără fum nu sunt, totuși, lipsite de riscuri, așa că cea mai bună alegere este renunțarea completă la tutun și la nicotină.

content-image

Peste 30 de ani de știință și inovație în domeniul alternativelor fără fum

Philip Morris International (PMI) este cea mai importantă companie din industria tutunului și pionier în cercetarea și dezvoltarea produselor fără fum la nivel global. Procesul de cercetare și dezvoltare a acestor produse durează de aproximativ 30 de ani.

Primele dispozitive au fost create în anii ’90 și constau într-un sistem încălzit printr-o baterie și prevăzut cu 8 lamele în care era introdusă o rezervă de tutun specială. Acest sistem încălzea la rândul lui tutunul și minimiza arderea în timpul inhalării aerosolului. Următoarele generații de produse au la bază  tehnologia prin care o lamelă încălzește tutunul din interior. Cea mai recentă tehnologie adăugată portofoliului de produse care încălzesc tutunul al Philip Morrris International folosește inducția pentru a încălzi tutunul. Produsele PMI care încălzesc tutunul fie prin intermediul unei lamele, fie prin inducție folosesc diferite rezerve din tutun, special concepute pentru a fi utilizate cu dispozitivul corespunzător.

Abordarea științifică și metodele de cercetare ale PMI sunt inspirate din industria farmaceutică, iar rezultatele lor sunt publice. Din 2008, metodologiile și descoperirile privind produsele fără fum au apărut în peste 425 de publicații „peer reviewed” și capitole de carte. Peste 50 de studii independente, inclusiv de la centre de cercetare guvernamentale precum FDA din SUA, Public Health England, Institutul Federal Olandez pentru Sănătate Publică și Mediu (RIVM) și Institutul Federal German pentru Evaluarea Riscurilor (BfR), au confirmat concluzii importante ale cercetării.

content-image

În 7 iulie 2020, autoritatea americană de reglementare în domeniul alimentelor și medicamentelor (FDA) a autorizat comercializarea IQOS, sistemul de încălzire electronică a tutunului dezvoltat de PMI, ca produs din tutun cu risc  modificat. FDA a autorizat comunicarea către consumator a informației potrivit căreia „studii științifice au demonstrat că trecerea completă de la țigările convenționale la IQOS reduce expunerea organismului la substanțe nocive sau potențial nocive”.  Astfel, FDA a determinat că emiterea acestei decizii pentru IQOS este adecvată pentru a promova sănătatea publică

Eforturile de a descuraja fumătorii și de a-i încuraja pe cei care doresc să renunțe trebuie să continue. Completarea acestor măsuri cu o politică de reducere a efectelor nocive ale tutunului poate accelera scăderea ratei fumatului. Dacă acest lucru se întâmplă,  putem ajunge mai repede în etapa cu adevărat semnificativă pentru  sănătatea globală – o lume fără țigări.

​Articol susținut de Philip Morris România

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.