Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Profesori ruși trimiși să învețe copiii ucraineni, reținuți la Harkov - Riscă până la 12 ani de închisoare

haszon.hu
razboi ucraina rusia ucraina tanc

Armata ucraineană a reținut mai mulți profesori ruși în timpul măsurilor de filtrare în teritoriile eliberate din regiunea Harkov. Aceștia ajunseseră acolo pentru a preda copiilor ucraineni folosind programe de învățământ în limba rusă.

Potrivit vicepremierului ucrainean Irina Vereshchuk, aceștia vor fi judecați în temeiul articolului 438 din Codul penal ucrainean (încălcarea legilor și obiceiurilor de război).

"Au comis o crimă împotriva statului nostru. Am avertizat în repetate rânduri cetățenii ruși care au acceptat să vină pe teritoriul Ucrainei și să desfășoare activități interzise de lege aici. Desigur, instanța va stabili pedeapsa pentru ei, dar pe teritoriul statului nostru există încă un anumit număr de cetățeni ruși care au venit în teritoriile ocupate temporar și care vor fi cu siguranță pedepsiți dacă nu părăsesc teritoriul nostru fără întârziere", a declarat Vereshchuk pentru agenția de știri Strana.ua.

Potrivit acesteia, profesorii ruși nu vor fi schimbați cu militarii ucraineni capturați, deoarece aceștia nu sunt considerați prizonieri de război. "Pentru că nu sunt combatanți, convențiile de la Geneva nu prevăd schimbul de prizonieri de război", a declarat Irina Vereshchuk.

La 6 iulie, administrația rusă desemnată de armata rusă a anunțat că limba rusă a devenit limba oficială pentru documentele de pe teritoriul regiunii Harkov, limba ucraineană fiind numită acolo "regională".

Ulterior, s-a aflat că în Rusia, Novosibirsk și alte orașe au început să întocmească liste de profesori dispuși să călătorească pentru a preda copiilor ucraineni. Acest lucru a fost raportat de publicația Podyem cu referire la Ministerul Educației din Novosibirsk.

Serviciul de presă al Ministerului rus al Educației a negat prezența și reținerea unor profesori ruși în regiunea Harkov din Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.