Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Profesorii vor avea nevoie de avizul universităților pentru a putea gira lucrări științifice

lucrari puscariasi

Profesorii care vor să garanteze pentru calitatea unei lucrări ştiinţifice realizate în afara mediului academic, cum ar fi în cazul deținuților care scriu cărți, ar putea să aibă nevoie de avizul universităţii unde predau, a declarat pentru Mediafax Sorin Cîmpeanu preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor.

Potrivit lui Cîmpeanu, Ministerul Educaţiei a cerut Consiliului Naţional al Rectorilor o centralizare a tuturor cazurilor de profesori universitari care au girat „lucrările ştiinţifice” ale deţinuţilor.

„Vrem să putem forma un punct de vedere unitar asupra a ceea ce este de făcut în universităţi, pentru a preîntâmpina apariţia unor astfel de situaţii şi mă refer la componenta neplăcută a acestor situaţii, pentru că unele sunt jurstificate. Sunt oameni care au scris literatură ştiinţifică înainte, nu văd de ce ar trebui opriţi, problema este cu cei care au alte dificultăţi şi care sunt, din păcate, destul de mulţi, gradul de pertinenţă fiind foarte scăzut cu privire la implicarea bruscă în creaţia de literatură ştiinţifică”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Mai mult, potrivit acestuia, ar putea fi implementată o măsură potrivit căreia profesorii să nu mai poată gira lucrări științifice decât cu acordul universităților în care predau.

„Asta înseamnă că atunci când un profesor universitar vrea să gireze lucrarea unui puşcăriaş, să aibă nevoie de aprobarea universităţii. Unele universităţi nu au fost de acord cu termenul aprobare şi s-au oprit la termenul de avizare. Oricum i-ai spune, asta înseamnă că universitatea îşi asumă şi răspunderea pentru că în momentul de faţă, în cele mai multe situaţii, universităţile nu au avut cunoştinţă de ceea ce au făcut cadrele didactice din universităţile lor, pe baza dreptului de liberă exprimare în domeniul ştiinţific al fiecăruia. Acest lucru va fi recomandat la nivelul universităţilor, iar universităţile sper să reproducă acest lucru în propriile reglementări interne. În ceea ce-i priveşte pe profesori, aceştia pot fi traşi la răspundere de la caz la caz. Nu ai bază legală să stabileşti ceva fiindcă nu a fost ceva interzis legal, aici se pune problema moralităţii”, a explicat preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor.

Ultima statistică oficială arată că profesori din 38 de universităţi de stat şi 24 de universităţi private au coordonat lucrări scrise de către deţinuţi. Mediafax scrie că, potrivit unui studiu realizat de profesorul Marius Diaconescu, de la Universitatea din Bucureşti, începând cu anul 2006, în cazul a 426 de titluri se poate distinge universitatea sau centrul de cercetare din care proveneau coordonatorii, dintre care 293 au fost susţinute de profesori din cadrul unor universităţi de stat, respectiv 133 din universităţi private.

Conform analizei citate, Universitatea din Craiova conduce detaşat cu 59 de lucrări girate, adică 13,85% din toate publicaţiile recenzate. Pe locul al doilea, cu 33 de lucrări coordonate (7,75%), este Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti, urmată de Universitatea Hyperion din Bucureşti, cu 31 de lucrări coordonate.

Sursa foto: prosport.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.