Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Profesorul universitar dr. Paul Magheru şi-a lansat cartea vieţii şi activităţii sale intelectuale numită 'Fagure literar'

playtech.ro
carte

Profesorul universitar dr. Paul Magheru şi-a lansat marţi seară, la Librăria Humanitas, cartea vieţii şi activităţii sale intelectuale numită "Fagure literar. Florilegiu de articole şi comunicări ştiinţifice", publicată la Editura Neverland a Grupului Editorial Universul Juridic.

"Cartea se adresează iubitorilor de dulceaţă literară. Este o culegere de articole şi comunicări ştiinţifice pe care le-am elaborat de-a lungul vieţii. Începând de acum 55 de ani de când lucrez fără întrerupere la Universitatea din Oradea. Nu mai ştiu câte cărţi am scris, nu le-am numărat, pentru că nu mă interesează numărul lor, ci utilitatea lor şi onestitatea lor," a declarat, pentru AGERPRES, autorul.

Potrivit prezentării făcute de lectorul univ. dr. Orlando Balaş, un germanist reputat, fost doctorand al profesorului Magheru, "Fagurele literar" cuprinde, în cele 414 pagini, 49 de materiale, în trei secţiuni: beletristică, publicistică şi politică. La final, în loc de postfaţă, autorul preferă câteva "Confesiuni ale unui copil în vârstă", potrivit Agerpres.

Profesoara de limbă română dr. Mariana Dvorzsik, cea care l-a ajutat la dactilografia cărţii, şi ea fost doctorand al autorului, a subliniat spiritul enciclopedic al profesorului Magheru şi marea capacitate a acestuia de a prezenta şi analiza contextual evenimente, fapte, oameni, "cu lux de amănunte".

"E greu să faci o sinteză despre acest volum. De la stilul artistic al lui Ion Creangă până la postmodernism, trecând prin formalismul rus - dumnealui l-a cunoscut pe Bahtin personal şi i-a tradus un studiu esenţial - sau din teza sa de doctorat pe care a publicat-o sub titulatura 'Literatura insignifiantului'. Vastitatea preocupărilor domnului profesor pentru mine este derutantă, este deosebită. Avem şansa să respirăm acelaşi aer cu un spirit enciclopedist. Pentru că numai aceştia puteau să ştie din atâtea domenii atâtea lucruri. Domnul profesor prezintă lucrurile atât în profunzime, cât şi în amplitudine, în contextul larg istoric, ba, chiar geografic," a afirmat profesoara Mariana Dvorzsik.

Capitolul beletristică începe cu articole ale autorului din primii ani de învăţământ ca asistent de literatură română, de stilistică, de compoziţie literară a profesorului Zaharia Macovei, care a fost primul profesor de literatură română la Universitatea orădeană. O altă serie de articole face referire la teza sa de doctorat "Omul mărunt în literatura modernă europeană", la formalismul rus şi la reprezentanţii acestuia, precum Viktor Şklovski sau Bahtin, pe care i-a cunoscut personal şi le-a tradus lucrări. Secţiunea de beletristică se încheie cu o descriere pertinentă a postmodernismului cu argumente convingătoare că, după o minimă iniţiere în estetica literară, postmodernismul poate fi accesibil pentru toţi cititorii.

Capitolul publicistică este alcătuit din articole legate de comunitatea orădeană, de judeţ, de Ardeal, dar şi alte fenomene sau evenimente de interes public: "Originea cuvântului Ardeal" sau a cuvântului Oradea Mare, Fundaţia şi moştenirea Gojdu, Despre originile lumii şi a limbilor omeneşti, Educaţia religioasă în şcoală etc. până la Reţeta fericirii aşa cum a prescris-o filosoful grec Epicur (cu 300 de ani înainte de Hristos).

"Este o reţetă gratuită, nici măcar compensată, aflată la îndemâna oricui. În puţinele scrieri rămase de la Epicur (Despre felurile de viaţă), acesta recomandă, în ordine şi cu explicaţiile de rigoare, cinci tablete pentru dobândirea fericirii: 1. Sănătatea, lipsa suferinţei din corp; 2. Seninătatea, lipsa tulburării din suflet; 3. Bunăstarea, nu bogăţia, fiindcă bogăţia de multe ori este mai periculoasă decât sărăcia; 4. Curiozitatea; 5. Cunoaşterea, fiindcă dacă nu eşti curios nu te mai interesează cunoaşterea," a explicat profesorul Magheru.

Partea politică reuneşte mai multe scrieri din viaţa de "apostol" a fostului deputat PRM, care s-a străduit să-şi îndeplinească obligaţiile de ales al poporului în înţelesul genuin al cuvântului. În limba greacă veche, "apostolos" înseamnă deputat, delegat, trimis în slujba poporului, al interesului public. Printre materialele publicate aici se regăsesc unele precum: "Apostolatul parlamentar între politic şi partinic", "Politică şi literatură" sau "Adevărul despre Bechtel".

Profesorul Magheru a dorit să le reamintească tuturor elevilor interesaţi că a scris special pentru ei cartea "Sinteze de limba şi literatura română pentru reuşita la bacalaureat şi în viaţă", precum şi "Istoria culturii şi literaturii universale pentru copii", carte propusă pentru un premiu al Academiei Române.

O altă carte importantă menţionată de profesorul Magheru este cea realizată, la sugestia sa, de profesoara Simona Ienciu, care a elaborat teza de doctorat despre "Zaharia Macovei - de la iconarul bucovinean la universitarul orădean" şi a publicat în traducere românească pentru prima oară la noi teza de doctorat a lui Zaharia Macovei, "Problema unităţii tuturor românilor şi gândirea franceză între 1845-1918", elaborată la Sorbona sub îndrumarea lui Nicolae Iorga.

Cărţile profesorului Magheru se pot procura online de pe site-ul Editurii Evrika Publishing.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.