Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Profeția absolut uimitoare a lui Nikola Tesla despre telefoanele mobile

booksfact.com
nikola tesla

Odată cu faptul că idealurile utopice altruiste ale lui Buckminster Fuller au servit drept sursă de inspirație pentru primul val de pionieri din Silicon Valley, antreprenorii ulteriori s-au apropiat mai mult de principiile ilustrului savant și inventator Nikola Tesla.

Acesta susținea în 1935, într-un interviu pentru revista Liberty, că "suferim din cauza dezordinii în civilizația noastră deoarece nu ne-am adaptat pe deplin la era mașinilor"

Telefonul va putea fi purtat în buzunarul hainelor, prezicea marele inventator

Tesla credea că o astfel de ajustare ar veni doar „prin stăpânirea mașinii”, și părea să aibă o încredere oarbă în stăpânirea umană asupra producției alimentare, climatului și geneticii. El credea că vom fi eliberați de muncile grele prin automatizare și crearea „unei mașini raționale”, cum a spus, cu mai bine de un deceniu înainte de inventarea computerului.

Tesla nu a anticipat modul în care astfel de mașini ne-ar controla, chiar dacă a prevăzut cu pricepere viitorul tehnologiilor wireless, calculatoarele și telefonia, tehnologii care ar schimba radical fiecare aspect al vieții umane.

Într-un interviu din 1926, în revista Colliers, Tesla a prezis, după cum au scris editorii, comunicarea „instantanee prin echipamente de buzunar simple”. „Când tehnologia wireless este aplicată în mod perfect, întreaga planetă va deveni un imens creier, ceea ce, de fapt, este… Vom fi capabili să comunicăm instantaneu unii cu alții, indiferent de distanță.

Și nu numai atât, dar prin intermediul televiziunii și telefonicului ne vom putea vedea și auzi reciproc perfect, ca și cum am fi față în față, indiferent de distanțele de mii de kilometri dintre noi; iar instrumentele prin care vom putea face acest lucru vor fi uimitoare de simple în comparație cu telefoanele noastre actuale. Un astfel de dispozitiv va putea fi purtat în buzunarul de la haine”, declara Nikola Tesla, în anul 1926.

Cât de bine a ghicit viitorul Nikola Tesla

Complexitatea smartphone-urilor o depășește cu mult cea a telefoanelor obișnuite, dar în toate celelalte aspecte, imaginea lui Tesla se potrivește cu realitatea de aproape 100 de ani mai târziu.

Alte aspecte ale scenariului viitor al lui Tesla pentru tehnologia wireless par să anticipeze tehnologiile actuale, cum ar fi imprimarea 3D, deși tipul pe care îl descrie rămâne în sfera science fiction: „Tehnologia wireless va realiza contactul mai strâns prin transmiterea de informații, transportul corpului nostru și al materialelor și transmiterea de energie”.

Cu toate acestea, viziunea lui Tesla avea limitele ei, și anume în optimismul său tehnologic.

„Majoritatea relelor de care suferă umanitatea”, spunea el, adăugând că „sunt cauzate de imensitatea globului terestru și de incapacitatea indivizilor și a națiunilor de a intra în contact apropiat”.

Tehnologia wireless, credea Tesla, ar ajuta la eradicarea războiului, a sărăciei, a bolilor, a poluării și a nemulțumirii generale, atunci când suntem „capabili să asistăm și să auzim evenimente, inaugurarea unui președinte, desfășurarea unui joc de campionat mondial, dezastrele unui cutremur sau teroarea unei bătălii, exact ca și cum am fi prezenți”.

„Când granițele internaționale vor fi în mare măsură șterse prin comunicare instantanee, credea el, ”se va face un mare pas către unificarea și existența armonioasă a diferitelor rase care locuiesc pe planetă”

Tesla nu a putut, și poate nici nu ar fi putut, să prevadă modurile în care tehnologiile care ne apropie mai mult decât oricând, ne separă și, în același timp, ne îndepărtează tot mai mult, scrie playtech.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.