Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Profețiile lui Crin Antonescu - fiori pentru „liderii mamut” ai partidelor

crin antonescu

Un adevărat lider politic poate fi hărţuit, ţinut în şah, dar nu poate fi lovit. Îşi iau riscuri, trec prin momente grele, dar liderii sunt lideri” – au fost cuvintele rostite de Crin Antonescu la RTV.

Regăsim minim două tipuri de lideri politici:

  1. Avem liderii politici mamut, pe care îi vedem la televizor, ocupă cele mai înalte funcții în partide și transmit mesajele în exteriorul acestora.  Liderii mamut se împart la rândul lor în minim două categorii.
  • Primul tip este acela care deși are și un aport propriu la aterizarea sa pe pozițiile cele mai înalte, ulterior acesteia se produce o schimbare aproape insesizabilă. Puterea dată de oameni este abandonată și înlocuită cu deși mai amețitoarea, mai neînsemnata putere simbolică. Credința absolută în puterea funcției duce la îndepărtarea de acești oameni, care sunt ori înlocuiți cu alții, ceea ce se soldează cu o diminuare continuă a încrederii în partenerii din ce în ce mai noi, ori nu mai sunt înlocuiți deloc, ca într-un final acest tip de lider să se trezească singur, variantă care este la fel de sinucigașă.
  • În schimb, al doilea tip de lider politic mamut își consolidează puterea obținută în urma votului, își fidelizează găștile proprii și pe cele câștigate la negocieri, bucuroase că au făcut pariul corect. Acesta se menține pe linia de plutire până ce masa critică a liderilor subtili devine nemulțumită, moment în care se deschid pariurile pentru un alt nume.

2. În schimb, pe liderii subtili îi vedem la cafele în sediile de partid sau restaurante, nu ocupă funcții în afara birourilor de conducere din propriilor filiale și transmit mesajele în interiorul acestora. Și aici avem cel puțin două categorii.

  • Liderul subtil care deține din ce în ce mai multă putere reală, girează un lider mamut până se satură și hotărăște că ar putea deveni el însuși unul.
  • Liderul subtil care înțelege poziția liderului mamut, avantajele dar mai ales dezavantajele cu care vine la pachet și nu și-o dorește tocmai din acest motiv.

Crin Antonescu a făcut declarația de la începutul acestui material din postura celui care s-a aflat în ambele poziții de lider. Dintr-un lider subtil, acesta a ajuns mamut, care a însemnat președinte de partid, copreședinte de alianță ce însuma 70%, președinte interimar al României și candidat provizoriu la funcția deplină.

Trebuie reținut că se subînțelege din sintagma de lider politic că acesta își ia toate măsurile de siguranță, se expune doar riscurilor calculate, cât mai des politic, întotdeauna juridic, astfel că adevărații lideri politici rămân la adăpost de vântul semănat de DNA.

Menționez acest lucru pentru că înainte de a afirma că adevăratul lider poate fi hărțuit, ținut în șah, dar nu poate fi lovit, Crin Antonescu declarase că el nu are niciun dosar penal și că nu vrea să vorbească de cei care se regăsesc în această situație.

„Liderii politici își asumă riscuri și trec prin momente grele, dar rămân lideri”, mai precizează Crin Antonescu, în timp ce mie îmi revine în minte brusca transformare a acestuia din jucător în spectator, la prezidențialele din 2014.

Liderii politici subtili sunt în teorie mai predispuși în fața DNA. Motivul? Ei țin adevărata putere în mâini și atunci când dispui de ea, ca un adevărat jucător, o folosești. Și nu întotdeauna, modalitățile sunt cele mai nevinovate. Totuși, fiind lideri subtili, aceștia nu deranjează precum liderii mamut și au, deci, parte de perioade mai mari de respiro. În schimb, liderii mamut nu se mai pretează la astfel de lucruri, dorința de menținere a puterii simbolice e prea mare. Dar și aici, DNA a înțeles cum trebuie să joace. Procurorii încep și caută în spate, în anii când liderul mamut era un lider subtil și când acționa mai mult decât vorbea. Din acest motiv avem dosare penale pentru fapte petrecute în urmă cu cinci, șapte ani sau chiar mai mult.

„Acum vom vedea cu adevărat cine e lider şi cine nu în politica românească”, conchide Crin Antonescu, reușind să mă facă să-mi imaginez un nou val de arestări. Cum liderii subtili am stabilit că nu deranjează atât de tare, cel mai probabil că profeția lui Crin se referă la liderii politici mamut. Astfel, conform spuselor sale, rămâne să vedem în perioada următoare cine este cu adevărat un lider politic și cine s-a lăsat, la vederea organelor abilitate, murdărit pe mâini.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.