Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Profit de pandemie pentru Romgaz. Estimare de 1,14 mil lei pentru anul acesta

Romgaz

Producătorul de gaze Romgaz, una din cele mai profitabile companii de stat, estimează pentru acest an un profit brut de 1,14 miliarde lei, la venituri totale de 4,34 miliarde lei şi şi-a stabilit investiţii de 1,292 miliarde lei.

Romgaz Mediaş (societatea-mamă) este totodată acţionar unic la Romgaz -Filiala de Înmagazinare Gaze Naturale Depogaz Ploieşti.

Astfel, Grupul Romgaz şi-a stabilit în total investiţii de 1,34 miliarde lei pentru 2021, un profit brut de 1,05 miliarde lei şi venituri totale de 4,46 miliarde lei.

Indicatorii au fost aprobaţi de acţionari în şedinţa de vineri.

"În bugetul de venituri şi cheltuieli individual al societăţii mamă, cheltuielile de investiţiile programate sunt în cuantum de 1.292.500.000 lei, finanţate din surse proprii şi Programul Naţional de Investiţii. În bugetul de venituri şi cheltuieli al Filialei, investiţiile pentru anul 2021 sunt prevăzute în cuantum de 50.000.000 lei, sursele de finanţare a investiţiilor fiind constituite astfel: din amortizare 7.087.000 lei, din profit an curent 12.312.000 lei şi din rezerve ani anteriori 30.601.000 lei", arată documentul aprobat de acţionari.

De asemenea, acţionarii companiei de stat au prelungit pe 6 mai, până la data de 20 mai, suspendarea notificării de reziliere a contractului de lucrări a centralei de la Iernut, privind construcţia unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze.

"Decizia de prelungire a suspendării notificării de reziliere a contractului de lucrări nr. 13384/2016 a fost luată ca urmare a scrisorii Duro Felguera SA, înregistrată la Romgaz sub nr.14476/6.05.2021, prin care se comunică faptul că au intervenit modificări la nivelul conducerii Duro Felguera SA şi a solicitării unei noi întrevederi pentru reluarea negocierilor, în vederea identificării, evaluării şi implementării unei soluţii care să asigure finalizarea şi punerea în funcţiune a obiectivului de investiţii, în termen cât mai scurt posibil", informează compania.

Este deja pentru a treia oară când Romgaz amână decizia de a rezilia contractul cu consorţiul format din Romelectro şi Duro Felguera. Romgaz a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut, de 430 MW. Termocentrala pe gaze de la Iernut urma să fie finalizată la sfârşitul anului 2019, potrivit graficului iniţial.

Romgaz a preluat termocentrala actuală de la Iernut în 2013 de la producătorul de energie termică Elcen pentru stingerea unei datorii de 653 milioane lei.

Romgaz are 5.700 de angajaţi şi o capitalizare de 12,71 miliarde lei. Filiala Depogaz are circa 500 de salariaţi.

Compania de stat şi-a planificat investiţii de 15,69 miliarde lei până în 2025, cea mai mare parte în parteneriate privind proiecte offshore în Marea Neagră. Din această sumă, în producţia de energie electrică compania vrea să investească 3,66 miliarde lei, în centralele electrice de la Iernut şi Mintia, dar şi în surse regenerabile de energie.

Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.