Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Profitul Saudi Aramco a scăzut la 88,2 miliarde de dolari anul trecut

Aramco

Grupul petrolier saudit Aramco a raportat duminică o scădere cu 21% a profitului net anul trecut, la 88,2 miliarde de dolari, pe fondul scăderii preţului ţiţeiului şi a reducerii producţiei, transmit Reuters şi AP preluat de agerpres.

Analiştii se aşteptau la un profit net de 92,35 miliarde de dolari în 2019. Compania a anunţat că intenţionează "să raţionalizeze" cheltuielile de capital, din cauza epidemiei de coronavirus.

"Recenta epidemie de COVID-19 şi extinderea ei rapidă ilustrează importanţa agilităţii şi adaptabilităţii într-un mediu global extrem de dificil.(...) Compania se aşteaptă la cheltuieli de capital între 25 şi 30 de miliarde de dolari, pe fondul actualelor condiţii de pe piaţă şi a recentei volatilităţi a preţului ţiţeiului. Pentru 2021 şi anii următori cheltuielile de capital sunt sub revizuire", a afirmat preşedintele director general al Saudi Aramco, Amin H. Nasser.

În pofida scăderii profitului, Aramco va plăti dividende de 73,2 miliarde de dolari pentru 2019.

Rezultatele vin pe fondul diminuării semnificative a acţiunilor firmei la Bursa din Arabia Saudită (Tadawul), după ce în decembrie Aramco a devenit cea mai valoroasă companie listată din lume, în urma lansării ofertei sale publice iniţiale (IPO).

Vineri, cotaţia barilului de petrol Brent s-a situat la 33,85 dolari, în scădere faţă de aproximativ 64 de dolari, când au fost listate acţiunile Aramco.

Săptămâna trecută, Aramco a anunţat că îşi va majora producţia de petrol la 12,3 milioane barili pe zi (bpd) de la 1 aprilie, ceea ce va însemna o creştere de 300.000 barili (2,5% în plus).

Această decizie vine după "o zi de luni neagră" pentru pieţe, în 9 martie, în care preţul petrolului s-a prăbuşit cu 25% ca urmare a scăderii cererii, provocate de epidemia de coronavirus şi de declanşarea unui război al preţurilor între Arabia Saudită şi Rusia.

Arabia Saudită a militat pentru reducerea producţiei partenerilor din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi a altor parteneri externi (OPEC+) cu 1,5 milioane barili pe zi, în timp ce Rusia s-a opus măsurii, ceea ce a determinat Riadul să facă o întoarcere la 180 grade şi să opteze pentru scăderea şi mai mult a preţului ţiţeiului.

O serie de experţi se tem că această bătălie va duce preţul petrolului până la aproximativ 20 de dolari barilul, dacă saudiţii şi ruşii nu vor relua negocierile.

Aramco este cea mai mare companie petrolieră din lume cu rezerve de ţiţei de aproximativ 265 miliarde de barili, sau 15% din depozitele mondiale de petrol.

Listarea la bursă a Aramco constituie punctul central al unui plan de reformă economică, denumit Vision 2030, destinat diversificării economiei saudite, care în prezent este puternic dependentă de petrol.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.