Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prognoza ANM: Cum va fi vremea în următoarele 3 luni

ninsori

Regimul termic prognozat de catre meteorologi pentru urmatoarele trei luni este unul apropiat de normele climatologice multianuale, cu excedent de precipitatii în majoritatea zonelor, arata prognoza meteorologica valabila pentru intervalul decembrie 2014 - februarie 2015, publicata, miercuri, de Administratia Nationala de Meteorologie /ANM/.

Potrivit estimarilor de specialitate, în luna decembrie, temperaturile medii lunare vor fi, în general, apropiate de mediile multianuale în aproape toata tara, iar local în sud-estul si sudul tarii vor fi posibile valori termice mai ridicate decât cele normale. Temperaturile medii lunare se vor încadra între -5 grade Celsius, în Transilvania si Moldova, si 3 grade Celsius, în Dobrogea. Valori pozitive medii se vor înregistra si în Banat (2 grade Celsius), Oltenia, Muntenia si Crisana (un grad Celsius).
În ceea ce priveste cantitatile lunare de precipitatii, acestea vor fi normale în cea mai mare parte a regiunilor, local în centrul tarii fiind posibile valori peste mediile climatologice, iar în sud, sub norme. Cantitatile de precipitatii vor oscila între 20 de litri/mp în Dobrogea, si 92 litri/mp în Maramures.
În prima luna a anului 2015, estimarile meteo arata ca temperatura medie lunara a aerului va avea valori peste mediile climatologice local în sudul, sud-estul si vestul tarii, în timp ce în restul teritoriului valorile termice vor fi apropiate de normal. Astfel, în timp ce în Transilvania si Moldova, mediile pornesc de la -7, -6 grade Celsius, în zona Olteniei si Munteniei vor ajunge la zero grade Celsius.
Cantitatile lunare de precipitatii vor fi, în ianuarie, apropiate de mediile multianuale în estul, sud-estul si sud, iar în restul regiunilor acestea vor prezenta o tendinta de excedent. În Maramures sunt prognozate precipitatii ce pot ajunge la 74 de litri/mp, în timp ce în Dobrogea, Moldova si Transilvania normele medii se vor încadra între 14 si 49 de litri/mp.
Conform ANM, în luna februarie 2015, temperatura medie lunara a aerului va înregistra valori sub mediile climatologice în zonele nordice si centrale. Local, în sud-estul tarii, valorile termice vor fi mai ridicate decât mediile, iar în restul regiunilor, normale. Temperaturile medii lunare pot coborî pâna la -5 grade Celsius în Transilvania si Moldova, dar pot ajunge si la doua grade Celsius, cu plus, în Banat, Oltenia si Dobrogea.
Totodata, cantitatile lunare de precipitatii se vor situa, în general, în limite normale în zonele estice, sud-estice si sudice, iar în restul regiunilor, acestea vor prezenta o tendinta spre excedent. Cele mai mari cantitati de precipitatii sunt preconizate în Maramures (57 l/mp), iar cele mai reduse în Dobrogea (13 l/mp).
Estimarile sezoniere sunt realizate de catre Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%. Distributia temperaturilor medii lunare, precum si distributia cantitatilor lunare de precipitatii este estimata, iar fenomenele extreme cu o durata scurta de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.
Începând cu data de 1 August 2014 perioada climatica de referinta este 1981-2010, conform recomandarilor Organizatiei Meteorologice Mondiale.
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.