Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premieră în agricultura română. Cum funcționează programul de irigare prin picurare pentru legume şi cartofi

pexel
agricultura

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a lansat, sâmbătă, la Bechet, judeţul Dolj, programul pilot de irigare prin picurare, cu independenţă energetică, pentru culturi de câte un hectar de legume şi cartofi, pentru care sunt alocaţi 40 milioane euro şi de care vor beneficia circa 5.000 de tineri fermieri, conform Agerpres.

Condiţiile de amplasare sunt lângă o sursă de apă, lângă canale magistrale de irigaţii sau sursă proprie de apă.

Prin acest program este achiziţionat un kit modular de irigaţii prin picurare, independent energetic, compus dintr-un set de panouri solare, un agregat de pompare, o instalaţie de irigare prin picurare, comandă electronică pentru administrare automată, cu cantităţi mici de apă distribuite uniform.

Pe lângă kitul modular de irigaţii prin picurare independent energetic pentru un hectar cultivat cu legume sau cartofi, a cărui valoare este de circa 10.000 de euro, se achiziţionează şi un container cu temperatură constantă pentru depozitare temporară a producţiei rezultate, care va fi valorificată ulterior prin contracte încheiate cu Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea SA.

Urmează prerăcirea

"Acest modul se compune din partea de irigare, iar în etapa a doua vom avea şi modulul de prerăcire a produselor. Practic, după recoltare, produsele vor ajunge într-un loc unde temperatura va fi adusă la nivelul la care să îşi păstreze calitatea", a spus Petre Daea.

Ministrul Daea a prezentat la Bechet şi partea practică de implementare a proiectului, cu sprijinul unui întreprinzător şi al unui fermier, care are un modul de irigare cu consum scăzut de apă şi independenţă energetică.

"Pe baza acestui concept, am proiectat drumul acesta al modulului de irigare pentru irigarea unui hectar prin picurare, cu independenţă energetică şi cu comandă de la distanţă. Iată că avem în acest moment piesele necesare aici, care asigură pe de o parte distribuţia apei, pe de altă parte asigură continuitatea în irigare, în aşa fel încât la rădăcina plantei să fie tot timpul apă. Programul acesta se referă la tineri, la tinerii fermieri. Obiectivul nostru este să ajungă la 5.000 de fermieri în România, deci 5.000 de hectare care trebuie să fie irigate prin aceste măsuri, în aşa fel încât să realizăm cele 250.000 tone de legume şi cartofi, atât de necesare pentru a echilibra consumul de legume în România", a explicat Petre Daea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.