Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Programul de filme online din noiembrie al Institutului Cervantes

news.ro
Institutul Cervantes

O serie de filme structurate ca un omagiu adus unor cineaşti spanioli care s-au dedicat atât scurtmetrajului, cât şi lungmetrajului, în funcţie de necesităţile artistice ale naraţiunii filmice, sunt programate în luna noiembrie la Institutul Cervantes, pe canalul VIMEO, cu sprijinul Festivalului de Film de la Alcalá de Henares (ALCINE).

Este vorba despre Marina Seresesky, Neus Ballús, Zoe Berriatúa şi Guillem Morales, patru cineaşti singulari cu o carieră extraordinară. Sunt patru personalităţi foarte bine conturate, care au dat tot ce au avut mai bun în scurtmetrajele lor şi au continuat să o facă în primele lor filme de lungmetraj. Patru personalităţi care şi-au lăsat amprenta asupra cinematografiei spaniole, au câştigat premii şi au arătat clar că au o voce proprie, informează Agerpres.

Astfel, fiecare săptămână a lunii noiembrie va fi dedicată unuia dintre cei patru cineaşti, cărora le vor fi prezentate câte un scurtmetraj şi câte un lungmetraj caracteristice fiecărei dintre filmografii, cu scopul de a pătrunde în universurile lor prin intermediul ambelor tipuri de creaţii. Filmele vor putea fi urmărite pe canalul de Vimeo al Institutului, cu subtitrare în limba engleză, începând cu ora 21.00, în ziua indicată.

„În trecut, nu cu mulţi ani în urmă, drumul de la scurtmetraj la lungmetraj era doar o călătorie dus, iar, odată ce se făcea pasul spre lungmetraj, cei mai mulţi dintre ei uitau repede formatul scurtmetrajului şi ce implică acesta: mai multă libertate, mai puţină presiune, un domeniu în care se poate investiga, testa şi crea fără multe riscuri. De ceva vreme, însă, mulţi regizori au rupt acest vechi tipar, această călătorie fără întoarcere, şi se întorc la scurtmetraj atunci când împrejurările le permit. Scurtmetrajul şi-a pierdut vechiul stigmat de fragilitate şi de amatorism, pe măsură ce cinematograful a încetat să mai fie o formă de expresie costisitoare, aproape elitistă, dependentă de echipe mari de producţie. [...] Din fericire, în ultima vreme, călătoria de la scurtmetraj la lungmetraj este din ce în ce mai mult o călătorie dus-întors”, a declarat Luis M. González, directorul Festivalului de Film de la Alcalá de Henares.

Săptămâna dedicată Marinei Seresesky

● 1 noiembrie: „Nunta” (2012)

Acest scurtmetraj, nominalizat la Premiile Goya în 2012, este un exemplu remarcabil al lumilor ficţionale de mare forţă create de argentinianca Marina Seresesky. Forţa protagonistei şi imigraţia ca temă centrală structurează această naraţiune care îmbină delicat dramatismul şi comicul.

● 4 noiembrie: „O uşă deschisă” (2016)

În acest prim lungmetraj al Marinei Seresesky – care a câştigat Premiul pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu şi cel mai bun actor la Festivalul de la Aswan (Egipt), precum şi Premiul Criticii – regizoarea argentiniană vorbeşte despre familia pe care o moştenim şi cea pe care o alegem, despre femeile luptătoare şi despre o a doua şansă.

Săptămâna dedicată lui Neus Ballus

● 8 noiembrie: „Scufundare” (2009)

Scurtmetrajul câştigător al Premiului I Ciudad de Alcalá la cea de-a XL-a ediţie a Festivalului Alcine trece de la experimental la costumbrist, prezentându-ne viaţa de zi cu zi într-o piscină de cartier. În acest scurtmetraj, filmat în întregime sub apă, regizoarea catalană Neus Ballús ne arată o latură foarte diferită a artei sale.

● 11 noiembrie: „Călătoria Martei” (2019)

Acest al doilea lungmetraj al lui Neus Ballús ne prezintă în mod admirabil şi autentic intrarea simbolică în lumea adulţilor a Martei, o fată de 17 ani care călătoreşte într-o staţiune din Senegal împreună cu tatăl şi fratele ei. Inocenţa care descoperă o lume nouă şi dificultăţile familiale sunt temele filmului, care atinge, aluziv, şi problematica turismului neocolonialist.

Săptămâna dedicată regizoarei Zoe Berriatua

● 15 noiembrie: „Epilogul” (2008)

În acest scurtmetraj, câştigător al mai multor premii la Festivalul Alcine şi la Festivalul de scurtmetraje Aguilar de Campoo, regizoarea madrilenă Zoe Berriatúa ne povesteşte, cu un montaj şi o utilizare magistrală a coloanei sonore, relaţia unui cuplu pornind de la amintirile lor.

● 18 noiembrie: „Eroii răului” (2015)

Zoe Berriatúa nu face haz de necaz cu trecerea ei la lungmetraj. Ne prezintă fără menajamente povestea violentă a trei tineri care, după ce au fost hărţuiţi la şcoală, decid să se răzbune. Eroii răului este un film curajos şi crud, care nu încearcă să facă o impresie bună asupra publicului.

Săptămâna dedicată lui Guillem Morales

● 22 noiembrie: „Upside down” (2002)

Acest scurtmetraj, câştigător al Premiului Danzante de Oro la Festivalul Internaţional de Film de la Huesca, abordează suspansul cu o privire fascinantă. O femeie blocată într-o maşină răsturnată în zăpadă şi un bărbat care încearcă să ajungă la ea constituie scenariul pe care Guillem Morales îl foloseşte pentru a-şi spune povestea.

● 25 noiembrie: „Locuitorul necunoscut” (2005)

Mult-aşteptatul film de debut al lui Guillem Morales nu a dezamăgit publicul care a urmărit cu fidelitate calea trasată de scurtmetrajele sale. Povestea misterioasă care se desfăşoară în interiorul unei case dar şi în mintea protagonistului leagă acest debut de cele mai bune filme de acest gen din toate timpurile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.