Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Programul Erasmus împlineşte 30 de ani şi va avea o aplicaţie proprie pentru smartphone-uri

comisia europeana

Erasmus, programul care de 30 de ani a permis unui număr de peste 9 milioane de tineri să studieze în străinătate, beneficiază de acum înainte de o aplicaţie "specifică" pentru smartphone-uri, dedicată facilitării demersurilor administrative ale candidaţilor, a anunţat marţi Comisia Europeană, citată de AFP. Această aplicaţie va permite studenţilor "să urmărească modul în care avansează diverse demersuri administrative, înainte, în timpul şi după sejurul lor în străinătate", dar şi "să împărtăşească opinii şi să voteze pentru consiliile lor preferate, pentru a-i ajuta pe alţii să se integreze în populaţia locală", a explicat executivul european într-un comunicat.

"Erasmus reprezintă un răspuns bun în faţa prostiei egoismelor naţionale şi în faţa replierii în sine", a subliniat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu ocazia unei ceremonii organizate în hemiciclul Parlamentului din Strasbourg pentru a celebra împlinirea a 30 de ani de la debutul programului Erasmus - cu prezenţa simbolică a 33 de participanţi la acest program, câte unul din fiecare ţară participantă.

"Fiecare euro pe care îl investim în programul Erasmus este ´o investiţie în viitor - viitorul unui tânăr şi al ideii noastre europene´", a adăugat şeful executivului european, vorbind despre acest proiect inovator, considerat programul european ce a avut cel mai mare succes. "Potrivit zvonurilor neoficiale, se vorbeşte chiar despre un milion de 'bebeluşi Erasmus'. Comisia nu este responsabilă de acest lucru, dar mă felicit pentru această formă de creştere comună europeană", a adăugat Jean-Claude Juncker.

Creat pe 15 iunie 1987, programul Erasmus permitea, la origine, doar studenţilor să plece în străinătate pentru a studia timp de un an. Însă programul nu a încetat să se extindă, crescând de la 11 ţări înscrise la început la 33 de ţări participante. De acum înainte denumit "Erasmus+", programul se adresează şi elevilor de şcoală primară şi generală, liceelor profesionale şi tinerilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă. "Viitorul înseamnă să permitem fiecăruia să trăiască această experienţă, chiar dacă familia sa nu are mijloacele financiare pentru a-l însoţi", a subliniat eurodeputata germană Petra Kammerevert, responsabilă pentru educaţie în cadrul Parlamentului European. UE alocă un total de 14,7 miliarde de euro programului "Erasmus+" pentru perioada 2014-2020, reprezentând 1,5% din bugetul comunitar, dar "pe viitor, va trebui să ţintim spre un nivel de 3%", a adăugat ea, conform Agerpres.

Pe lângă cele 28 de ţări membre în UE, programul "Erasmus+" include Turcia, Macedonia, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein. "După Brexit, sperăm că Marea Britanie va rămâne în Erasmus, este esenţial", a comentat, marţi, reprezentantul Parlamentului European pentru negocierile cu Londra, Guy Verhofstadt. "Acest aspect trebuie să fie o prioritate în negocierile cu britanicii", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.