Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Programul nuclear iranian: Parisul ridică problema revenirii la sancţiunile ONU

Strategic Culture Foundation
razboi nuclear distrugere

Franţa a ameninţat miercuri cu declanşarea mecanismului inclus în acordul din 2015 cu privire la programul nuclear iranian, care ar putea duce la restabilirea sancţiunilor ONU, după o serie de încălcări ale acestui text de către Iran, informează AFP.

"La fiecare două luni, apare o abatere suplimentară (a Iranului la text) încât îţi pui problema astăzi, o spun foarte clar, cu privire la aplicarea mecanismului de reglementare a diferendelor care este prevăzut în tratat", a avertizat şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.

"Dată fiind succesiunea acţiunilor asumate de autorităţile iraniene, care sunt progresiv în ruptură cu conţinutul JCPOA (acordul nuclear), problema se impune", a adăugat el în faţa Comisiei afacerilor externe a Adunării Naţionale, camera inferioară a parlamentului francez.

Din luna mai, Teheranul a comis o serie de încălcări ale acordului internaţional din 2015, care viza să garanteze natura paşnică a programului său nuclear, ripostând astfel la retragerea SUA din acest pact în 2018 şi la restabilirea sancţiunilor americane severe, care asfixiază economia iraniană.

Citește și: ATENȚIE, IMAGINI ȘOCANTE Momentul în care un tânăr de 30 de ani se pune pe șinele metroului, în stația Unirii: Era supărat că la părăsit iubita

Acordul cuprinde un dispozitiv de reglementare a diferendelor, care conţine numeroase etape. După o procedură care ar dura probabil mai multe luni, el poate merge până la un vot în Consiliul de Securitate al ONU pentru a decide dacă Iranul poate să beneficieze în continuare de scutirea de sancţiuni decisă în cadrul acordului.

Jean-Yves Le Drian s-a arătat destul de pesimist faţă de rezultatul multiplelor eforturi depuse de Franţa pentru a încerca să salveze acordul. Preşedintele Emmanuel Macron s-a implicat puternic pentru a încerca să organizeze o întâlnire a omologilor săi american Donald Trump şi iranian, Hassan Rouhani, până în prezent fără succes.

"Eforturile de dezescaladare pe care le-am încercat, pe care preşedintele Republicii le-a încercat în mai multe rânduri nu ş-au atins scopul dintr-o serie de motive", şi-a exprimat el regretul.

"În prezent, ele sunt un pic în retragere în măsura în care avem francezi încarceraţi în Iran şi, de altfel, am putut constata din partea autorităţilor iraniene atacuri regionale care au fost efectuate, inclusiv împotriva Arabiei Saudite", a punctat el.

Parisul cere eliberarea a doi cercetători francezi, antropologul Fariba Adelkhah şi confratele său Roland Marchal, specialist în Africa, care sunt deţinuţi în Iran din luna iunie.

În ultimele luni, tensiunile în Golf s-au exacerbat în urma confiscării unor petroliere, a distrugerii unei drone americane de către Teheran şi a atacurilor pe teritoriul saudit. Iranul dezminte totuşi orice implicare în aceste atacuri.

"Paralel cu acestea, constat amploarea manifestaţiilor care au loc în Iran, care indirect nu favorizează aplicarea unei politici de detensionare", a adăugat ministrul francez.

Amnesty International a informat despre aproape "143 de manifestanţi ucişi" în Iran, după o serie de manifestaţii de protest declanşate ca urmare a creşterii preţului la benzină în plină criză economică.

"Dorim ca autorităţile iraniene să poată vedea mâinile prieteneşti care li se întind", a insistat şeful diplomaţiei franceze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.