Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Programul Tomata, puternic afectat din cauza frigului din aprilie

rosii

Programul de stimulare a cultivării tomatelor în spații închise este puternic afectat, pe alocuri chiar compromis, din cauza valului de frig din luna aprilie, a declarat vineri, pentru Agerpres, cercetătorul Costel Vânătoru de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, membru corespondent al Academiei de Științe Agricole și Silvice.

Potrivit sursei citate, "la foarte mulți legumicultori din aproape județe țării răsadurile plantate în solarii au înghețat". "Răsadurile plantate prima dată au fost compromise, am livrat a doua oară răsaduri unor legumicultori din toate județele țării, Vrancea, Dâmbovița, Brăila, dar și de la Galați, Suceava și Botoșani", a precizat Vânătoru.

Costel Vânătoru susține că, în acest moment, Stațiunea Legumicolă Buzău a epuizat stocul de răsaduri la tomate. "Cei mai mulți legumicultori înscriși în programul Tomata au fost nevoiți să cultive a doua oară, stațiunea a livrat peste 1,5 milioane de răsaduri, dar la acest moment stocul a fost epuizat și doar după 10 mai se vor mai livra răsaduri pentru cultivarea acestora în câmp", a mai declarat sursa citată.

Cercetătorul consideră că "ministerul de resort ar trebui să subvenționeze combustibilul suplimentar folosit de legumicultori pentru încălzirea spațiilor și să accepte decalarea cu circa două săptămâni a termenului impus pentru producerea de tomate în spații închise". Ministerul Agriculturii a primit peste 6.000 de cereri de intenție din partea legumicultorilor, valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor prin "Programul de susținere tomate 2017" fiind de 13.481,4 lei/beneficiar/an pentru o suprafață de 1.000 mp, cu condiția ca aceștia să obțină o producție de minim 2 kg de tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2.000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafața de teren menționată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.