Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Progrese in relatia Moldova-Rusia. Rusia poate profita de apropierea Moldovei de UE

moldova rusia

Preşedintele parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, şi Serghei Narâşkin, preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), au convenit asupra relansării dialogului interparlamentar moldo-rus, cu ocazia vizitei oficialului moldovean la Sankt-Petersburg, la reuniunea Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI (Comunitatea Statelor Independente), potrivit presei din Chişinău.

Cu această ocazie, Andrian Candu a declarat că Republica Moldova este pregătită să discute cu Federaţia Rusă toate aspectele sensibile legate de crearea zonei de comerţ liber cu Uniunea Europeană.

'Acordul de Asociere la UE, care include Zona de Liber Schimb, nu contravine regulilor de comerţ cu ţările membre ale CSI. Mai mult, Federaţia Rusă poate beneficia de posibilităţile care ni se deschid în Uniunea Europeană', a declarat liderul forului legislativului de la Chişinău. 'Acordul de Asociere nu este împotriva cuiva şi nu împiedică dezvoltarea relaţiilor de cooperare cu partenerii tradiţionali ai Republicii Moldova', şi-a asigurat Candu interlocutorii ruşi.

Printre alte teme abordate cu ocazia acestor convorbiri s-au numărat situaţia din Găgăuzia şi regiunea transnistreană.

La forumul de la Sankt-Petersburg, Candu a avut o întrevedere şi cu preşedinta Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), Valentina Matvienko. Aceasta a afirmat că Moscova respectă opţiunea de dezvoltare aleasă de Republica Moldova, dar are îngrijorări în privinţa compatibilităţii regimului de comerţ liber din spaţiul CSI cu Acordul de liber schimb cu UE. Ea a spus că Federaţia Rusă este pregătită să semneze un acord de cooperare umanitară cu Republica Moldova.

Discuţiile dintre Candu şi Matvienko s-au axat pe schimburile comercial-economice între cele două ţări, situaţia cetăţenilor moldoveni aflaţi la muncă în Federaţia Rusă, precum şi pe noua iniţiativă a legislativului de la Chişinău care va interzice propaganda mediatică străină pe teritoriul Republicii Moldova.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.