Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiect de amploare în Europa: se pregătește o schimbare majoră în sistemul de sănătate

europarl.eu
Comisia europeana UE

Comisia Europeană doreşte să faciliteze accesul la datele de sănătate până în 2025 pentru pacienţi, medici, autorităţi de reglementare şi cercetători, în încercarea de a îmbunătăţi diagnosticele, de a reduce costurile inutile determinate de duplicarea analizelor medicale şi de a stimula cercetarea în medicină, transmite Reuters.

Propunerea cu caracter obligatoriu, care necesită aprobarea guvernelor şi a parlamentarilor UE, subliniază planurile executivului UE de a crea un spaţiu european de date despre sănătate, despre care Bruxelles-ul estimează că ar duce la economii mari şi câştiguri economice de peste 10 miliarde de euro (10,51 miliarde de dolari) în 10 ani, informează News.ro.

Pacienţii din UE cheltuie 1,4 miliarde de euro în fiecare an numai pentru imagini medicale inutile, se arată în documentul UE, estimând că unul din 10 teste cu raze X sau cu ultrasunete nu sunt necesare, deoarece sunt de obicei dublări ale imaginilor valabile existente.

De asemenea, se estimează că utilizarea mai largă a reţetelor electronice uşor accesibile va duce la economii mari prin reducerea erorilor în eliberarea medicamentelor.

Multe state încă folosesc reţete pe hârtie.

Proliferarea testelor inutile şi a medicamentelor prescrise este cauzată în principal de problemele de acces la datele privind sănătatea, deoarece adesea informaţiile despre sănătate nu sunt accesibile pacienţilor înşişi, iar spitalele împărtăşesc date între ele doar parţial, a spus Comisia.

Executivul UE consideră că ar putea rezolva problema făcând datele mai accesibile pacienţilor prin crearea de baze de date care să poată fi accesate liber, online.

”Partajarea datelor va salva vieţi”, a spus comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides, subliniind că accesul mai uşor la datele de sănătate ar ajuta foarte mult pacienţii prin îmbunătăţirea diagnosticelor.

Conform planului, furnizorii de servicii medicale ar trebui să producă date electronice de sănătate care să fie interoperabile.

Datele generate din dosarele de sănătate ale pacienţilor şi din aplicaţiile de wellness ar fi puse în comun în formate compatibile şi ar fi făcute accesibile pacienţilor, autorităţilor de reglementare şi cercetătorilor în conformitate cu reguli stricte, pentru a proteja confidenţialitatea, se arată în document.

De asemenea, este planificată o securitate cibernetică mai puternică.

Comisia estimează că accesul mai uşor la dosarele medicale anonimizate pentru analişti şi profesionişti în date ar putea duce la câştiguri economice de 5,4 miliarde de euro într-un deceniu, datorită cercetării mai eficiente şi a medicamentelor mai ieftine. Alte câştiguri de 5,5 miliarde de euro ar proveni din economii pentru pacienţi şi furnizorii de servicii medicale şi din ”creşterea mai rapidă a pieţelor aplicaţiilor digitale de sănătate şi wellness”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.