Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiect de avangardă Renault finanțat din fonduri europene

MFE
renault electric

Cunoscută mai mult pentru aplicația din industia de gaming și entertainment, realitatea virtuală poate aduce beneficii majore, atunci când tehnologia este utilizată la proiectarea mașinilor. Câteva monitoare pe care se mișcă, în 3D, piese auto, ca în desenele animate, pot părea o joacă, doar că avem în față o tehnologie care aduce beneficii de milioane de euro anual! Și acei câțiva angajați care par a se distra cu un joc video, cu ochelari speciali care simulează realitatea, de fapt sunt cercetători care aduc inovații în tehnologie, proiectând mașini.

Pe monitor se vede mișcarea unei jucării... doar că nu, nu este nicidecum o jucărie, ci o piesă importantă a unui viitor autoturism real! Chiar dacă la prima vedere poate părea distractiv, de această muncă a inginerilor Renault depinde o producție de autoturisme care aduce progres tehnologic și profit. Este o invenție ce pare atât de simplă. Dar, în spatele acestei invenții, care se poate vedea pe un monitor, este o cercetare științifică ce a implicat mulți ani de muncă a câtorva sute de cercetători, până să se ajungă la acest rezultat.

Investiția în realitatea virtuală reduce costurile de proiectare și timpul de lucru

Fie că ne uităm, cu ochiul ignorantului într-ale ingineriei, la felul bizar în care pe monitoare se rotește ceea ce pare a fi un motor sau un ambreaj, fie că vizionăm viitorul design futurist al unui model de Renault la care nici nu ne-am fi gândit, realitatea virtuală ne facilitează tuturor accesul către o altă lume. O lume în care orice e posibil.

Simulările pe calculator pot lua în calcul mult mai multe variante de designși de îmbunătățire a performanțelor tehnice ale componentelor unui autoturism. Pot imagina și testa, fără consum de materiale, bani, timp și energie, sute de variante ale unor accidente și tot atâtea metode de evitare a lor, sau de reducere a pagubelor și de salvare a vieților omenești.

Foarte multe lucruri care se pot face astfel, în realitatea virtuală, sunt chiar imposibile în realitate. Iar cea mai importantă componentă a unui astfel de proiect este posibilitatea de a le arăta și celorlalți ceea ce un cercetător cu expertiză în domeniul proiectării de autovehicule și de piese auto își poate imagina, fără a mai fi nevoie de luni sau chiar de ani de muncă la prototipuri, pentru a face demonstrațiile. Un câștig enorm pentru lumea noastră de mâine, din toate perspectivele.

content-image

Când virtualul se transformă în realitate...

Prin proiectul „Sisteme de Simulare a Realității Virtuale și Testare componente fizice în Mediu Simulat Virtual – instrument de înaltă tehnologie utilizat în dezvoltarea noilor modele de vehicule”, pe care Renault Technologie Roumanie (RTR) îl implementează în România, la Titu, compania franceză va reuși să economisească mii de ore de muncă, resurse umane, sute de tone de metal și mai ales foarte mulți bani din costurile de producție ale prototipurilor care se vor face în... realitatea virtuală!

Proiectul, cu o valoare totală de apoximativ 19.5 milioane de lei, din care asistență financiară nerambursabilă de 5,5 milioane de lei din fonduri europene, prin Programul Operational Competitivitate (POC), reprezintă punctul de pornire pentru o nouă generație de mașini care vor circula pe drumurile noastre, în maximă siguranță.

Iată că inovațiile din domeniul realității virtuale au început deja să dea roade în producția de mașini, chiar înainte de a fi devenit foarte populare în rândul utilizatorilor obişnuiţi. Pentru acest proiect, Renault a primit fonduri europene și o contribuție din partea statului român de aproape 830.000 de lei, iar constructorul francez a contribuit cu 5.52 milioane de lei. Astfel, Renault va dezvolta diverse modele de maşini, dar și componente ale autoturismelor, în România, cu ajutorul unor sisteme de realitate virtuală, ce sunt testate acum de inginerii de la centrul de inginerie Renault Technologie Roumanie. Acesta este cel mai mare centru de inginerie Renault din afara Franţei, în care lucrează în prezent circa 2.500 de ingineri, la proiectare şi design pentru conceperea şi îmbunătăţirea modelelor de mașini ale companiei, dar şi cu adaptarea motoarelor şi a cutiilor de viteze.

Renault Technologie Roumanie (RTR)

content-image

Tehnologia este benefică și din perspectiva protejării mediului

Trebuie să ne gândim la această nouă metodă de proiectare și testare a autoturismelor și ca fiind cea mai prietenoasă dintre toate, cu mediul înconjurător. Ceea ce nu se consumă în realitate, ci rămâne doar în spațiul virtual, nu poluează mediul. Și iată, astfel, încă un câștig major pentru întreaga Planetă, nu doar pentru România, nu doar pentru compania Renault și nu doar din punct de vedere al reducerii costurilor de producție.

content-image

Context

Acest articol face parte din Campania Ministerului Fondurilor Europene, „Bani europeni pentru idei românești” și a fost publicat pe www.stiripesurse.ro, în cadrul proiectului proiectului ”Campanii de comunicare pentru promovarea fondurilor ESI 2014-2020” (cod MySMIS 12088), cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.