Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiect de lege controversat, inițiat de Tăriceanu, este blocat în Camera Deputaților din luna aprilie

Inquam Photos - George Călin
Inquam Camera Deputaților plen Parlament

Un proiect de lege inițiat de Tăriceanu, blocat în Camera Deputaților din luna aprilie

Proiectul de lege care prevede transparentizarea în domeniul lobby-ului și al reprezentării intereselor este blocat la Camera Deputaților încă din luna aprilie. Proiectul de lege a fost depus de mai mulți parlamentari ALDE și independenți în luna septembrie a anului 2018, anunță MEDIAFAX.

Propunerea legislativă privind transparenţa în domeniul lobby-ului şi al reprezentării intereselor a fost înregistrată în Senat, pe 25 septembrie 2018, şi a primit raport de admitere, fără amendamente, de la Comisia juridică pe 28 februarie.

Citește și: Îngrijorare la Guvern! Americanii intenționează să-și vândă partea

Senatul a retrimis, pe 4 martie, proiectul Legii lobby-ului iniţiat de Călin Popescu Tăriceanu şi ALDE la Comisia juridică, la cererea senatorului ALDE Ionuţ Sibinescu, motivând necesitatea modificării articolului care reglementează semnificaţia termenilor folosiţi în iniţiativă.

Pe data de 11 martie 2019, Senatul a adoptat tacit proiectul de lege inițiat de ALDE, termenul împlinindu-se pe data de 6 martie 2019.

Odată intrat în circuitul Camerei Deputaților proiectul a rămas blocat la Comisia Juridică, unde termenul pentru depunere a raportului a fost depășit cu nouă luni.

"Este nevoie de o lege a lobby-ului în România. Este important să înțelegem care sunt prevederile legii pentru că există legi bune și legi rele. Au existat legi de reglementare a lobby-ului și conținutul era unul slab. Legea care este acum inițiată de ALDE este copiată după legea austriacă și este copiată cu bune și cu rele. Este un text care trebuie îmbunătățit. Dacă textul ar fi îmbunătățit ar putea deveni o lege bună. Comparativ cu celelalte proiecte de lege care reglementau lobby-ul, proiectul care este acum în dezbaterea parlamentară este mai bun", a declarat Laura Florea, președinte al Asociației Registrul Român de Lobby și managing partner al firmei Point Public Affairs.

Unul dintre cazurile controversate care vizează activitatea de lobby în România este episodul în care fostul avocat al lui Donald Trump Rudolph Giuliani transmitea, la sfârșitul lunii august, o scrisoare președintelui Iohannis, președinților celor două Camere și premierului Viorica Dăncilă prin care erau contestate abuzurile din justiție, afirmând că trebuie identificați magistrații care sunt vizați de dosarele DNA.

Totodată, acesta solicita verificarea protocoalelor PG-SRI şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor. George Maior, fost director al Serviciului Român de Informații și actual ambasador în SUA, era nominalizat de Giuliani ca fiind unul dintre semnatarii protocoalelor care au permis abuzuri în România.

A doua zi după publicarea scrisorii, George Maior a catalogat acțiunea drept un lobby pentru persoane certate cu legea, încercând să reducă importanța lui Giuliani în echipa președintelui american.

Citește și: Anunț de ultimă oră făcut de Monica Anisie! Planul ministrului Educației

Proiectul legislativ depus de parlamentarii ALDE are ca obiect de reglementare transparentizarea în domeniul lobby-ului și al reprezentării intereselor, mai exact reglementarea obligațiile de conduită și de înregistrare în asociere cu activitățile prin intermediul cărora se urmărește influențarea directă a activității de legiferare și a proceselor decizionale la nivelul administrației publice centrale și locale.

Articolul trei al proiectului reglementează semnificaţia termenilor şi a expresiilor folosite în lege, precum activitatea de lobby, contract de lobby, societate de lobby, lobbyist, lobbyist intern, asociţaie de interese, reprezentant al grupurilor de interese şi reprezentanţi publici.

"Proiectul legislativ are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului juridic privind obligațiile de conduită și de înregistrare a unor persoane sau grupuri, în asociere cu activitățile prin intermediul cărora se urmărește influențarea directă a activității de legiferare și a proceselor decizionale la nivelul administrației publice centrale și locale, în vederea asigurării unei funcționări corespunzătoare a autorităților publice și procesului de luare a deciziilor la nivelul acestora, pentru ca instituțiil statale să își păstreze legitimitatea și reprezentativitatea, iar influențarea proceselor decizionale să fie posibilă în condiții de egalitate și transparență", conform raportului Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări.

Activitatea de lobby reprezintă, potrivit iniţiativei legislative, „orice contact organizat și structurat cu reprezentanți publici pentru exercitarea unei influențe în interesul unui client” în sensul influențării activităţ̦ii de legiferare și a deciziilor administrației publice. Lobbyist-ul este definit ca fiind „o persoană care exercită o activitate de lobby în calitate de angajat sau prestator în cadrul unei societăţi de lobby sau în cadrul unei societăţi care include lobby-ul în obiectul său de activitate”.

Astfel, potrivit proiectului de lege a lobby-ului, reprezentanţii publici (demnitarii numiți sau aleși, funcționarii publici și personalul contractual) nu pot desfăşura activitatea de lobbyist. De asemenea, conflictele de interese și incompatibilitățile pentru persoanele care fac obiectul Legii nr.161/2003 în relația cu societăţile comerciale „se aplică întocmai şi în relaţia cu societăţile de lobby şi cu societăţile care angajează lobby-işti interni”.

De asemenea, „este nulă orice clauză dintr-un contract de lobby prin care se prevede onorariu de succes în măsura în care activitatea de lobby urmăreşte încheierea contractelor cu statul sau cu o unitate administrativ-teritorială”, mai arată în proiectul legislativ.

Încălcarea acestei prevederi de către un client al unei activităţi de lobby, respectiv de către o societate de lobby sau de o societate care angajează lobişti interni, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de până la 50.000 lei. În cazul săvărâşirii repetate a faptei, amenda este de 100.000 lei. Constatarea şi sancţionarea contravenţiei în acest caz se efectuează de către personalul de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.

Citește și: Măsuri de austeritate! Vin vremuri grele pentru Guvernul Orban

Iniţiativa legislativă mai prevede că lobbyist-ul trebuie să-şi prezinte misiunea la primul contact cu un reprezentant public.

„O persoană care desfăşoară o activitate de lobby şi de reprezentare a intereselor trebuie să prezinte misiunea sa, la primul contact cu un reprezentant public, precum şi identitatea şi preocupările specifice ale beneficiarului sau clientului său, respectiv ale asociaţiei de interese; să nu dobândească informaţii într-o modalitate sau formă ilegală; să comunice informaţiile deţinute pentru exercitarea activităţii sale cu respectarea adevărului; să se informeze cu privire la restricţiile de activitate şi la normele de incompatibilitate adoptate pentru reprezentanţii publici şi să respecte restricţiile respective; să nu exercite nicio formă de presiune ilegală sau inadecvată asupra reprezentanţilor publici; aceasta nu exclude efectuarea acţiunilor legale în sensul prevederilor legii civile, pentru a asigura efectele necesare unei intervenţii”, mai stipulează proiectul de lege.

De asemenea, iniţiativa prevede înfiinţarea Registrului de lobby şi de reprezentare a intereselor, administrat de Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Organizarea și funcționarea Registrului de lobby și de reprezentare a intereselor se aprobă prin Hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Justiției. Societățile de lobby și societățile care angajează lobbyiști, precum şi lobbyiștii și lobbyiștii interni, pot exercita activități de lobby numai de la data înregistrării în Registrul de lobby.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.