DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Proiect de lege pentru prevenirea cazurilor de HIV sau SIDA pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății

hiv sida

Planul Național Strategic pentru supravegherea, controlul și prevenirea cazurilor de infecție cu HIV/SIDA a fost pus în dezbatere, vineri, de Ministerul Sănătăţii. Acesta prevede utilizarea testării HIV în cadrul grupurilor prioritare şi prioritizarea intervenţiilor de prevenire, informează Mediafax.

Conform Notei de Fundamentare la Hotărârea Guvernului privind aprobarea PNS, sunt patru grupuri prioritare.

“Bărbații care fac sex cu alți bărbați – prevalență HIV/SIDA estimată 18% (2014); consumatorii de droguri injectabile, copii și adulți - prevalență estimată HIV/SIDA 11.2% (2015); persoanele care practică sexul comercial - prevalență HIV/SIDA estimată de 1%(2009); persoanele private de libertate 20 - prevalență HIV/SIDA estimată 0.2% (2010)”, se arată în sursa citată.

De asemenea, Nota de Fundamentare informează că din cauza numărului mare de cazuri noi HIV/SIDA cu transmitere heterosexuală înregistrate la nivelul populației generale se va acorda o atenție specială adolescenților și tinerilor.

Cea mai des întâlnită cale de transmitere a virusului HIV și a infecţiilor cu transmitere sexuală în rândul acestora este sexul neprotejat. Astfel, intervențiile de prevenire incluse în cadrul PNS trebuie să asigure și accesul tinerilor cu vârste între 15 şi 24 de ani la servicii de prevenire, diagnostic și tratament HIV/SIDA prin furnizarea de servicii adaptate.

O altă propunere a proiectului este de a utiliza testul HIV ca “poartă” de intrare în tratament. Astfel, PNS propune întărirea capacității de testare HIV gratuită, indiferent de statutul de persoană asigurată, prin intermediul unor centre fixe, unități mobile și opțiuni de tip autotestare.

“PNS prevede asigurarea accesului universal la tratament ARV pentru persoanele diagnosticate cu HIV/SIDA și acordarea de beneficii și servicii sociale cum ar fi: programe nutriționale (alocații zilnice de hrană/indemnizații lunare de hrană); drepturi conferinte de gradul de handicap (asistent personal, indemnizație lunară etc.); accesul la servicii sociale; planificarea serviciilor necesare și asigurarea managementului de caz”, se mai arată în Nota de Fundamentare.

De asemenea, proiectul de act normativ propune reconstituirea Comisei naţionale pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie HIV/SIDA, care va avea rolul de coordonare la nivel național a implementării Strategiei naţionale pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie cu HIV/SIDA.

„Avem nevoie de un cadru strategic care să reglementeze intervențiile necesare pentru prevenirea răspândirii acestor afecțiuni și asigurarea accesului la tratament și îngrijiri HIV/SIDA. Acest plan va sta la baza elaborării, implementării, monitorizării și evaluării programelor și proiectelor naționale și locale de intervenție în domeniul supravegherii, controlului și prevenirii cazurilor de infecție cu HIV/SIDA până în 2020. De asemenea, această strategie respectă convențiile, tratatele și alte acte internaționale privind monitorizarea întregii activități în domeniul HIV/SIDA, la care România este parte”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Fondurile necesare aplicării Strategiei naţionale pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie cu HIV/SIDA se asigură de la bugetul de stat, din Fondul de asigurări sociale de sănătate, din venituri extrabugetare şi din alte finanțări internaționale, inclusiv fonduri structurale.

Ultima strategie aprobată în domeniu a fost cea aferentă perioadei 2004-2007.

Ministerul Sănătăţii informează că în perioada 2007-2016, numărul de cazuri HIV/SIDA nou diagnosticate a crescut în rândul tuturor grupurilor populaționale (total 7.139 cazuri noi, în medie 714 cazuri/an), creșteri dramatice înregistrându-se la nivelul grupurilor prioritare. Astfel, în această perioadă s-au înregistrat un număr de 4.512 cazuri noi HIV/SIDA cu transmitere heterosexuală, 1.182 cazuri în rândul CDI și 855 în rândul BSB.

După încheierea dezbaterilor, proiectul de Hotărâre de Guvern va fi supus aprobării Guvernului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.