Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiect de rezoluție ONU împotriva planului de pace al lui Trump pentru Orientul Mijlociu

consiliul de securitate ONU

Consiliului de Securitate al ONU a primit din partea Tunisiei și Indoneziei un proiect de rezoluţie care condamnă anexarea de către Israel a unor teritorii din Cisiordania, prevăzută în planul american de pace pentru Orientul Mijlociu, transmite Reuters potrivit Agerpres.

SUA îşi vor exercita probabil dreptul de veto în Consiliu, pentru a împiedica adoptarea rezoluţiei, însă - apreciază Reuters - proiectul exprimă dezaprobarea unor membri faţă de planul preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, care propune anexarea coloniilor evreieşti din teritoriul palestinian.

Surse diplomatice au declarat că negocierile asupra textului rezoluţiei vor începe probabil săptămâna aceasta. Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, urmează să îşi prezinte Consiliului de Securitate poziţia asupra planului săptămâna viitoare, eventual chiar cu ocazia votului privind proiectul.

În formularea propusă, rezoluţia "subliniază ilegalitatea anexării oricărei părţi" din teritoriile palestiniene şi "condamnă declaraţiile recente care fac apel la anexarea de către Israel" a acestor teritorii. În acelaşi timp, documentul insistă asupra necesităţii de a accelera eforturile internaţionale şi regionale pentru începerea unor "negocieri credibile privind toate problemele legate de statutul final în procesul de pace din Orientul Mijlociu, fără excepţii".

Planul de pace al lui Trump, definitivat după trei ani de consilierul şi ginerele său Jared Kushner, recunoaşte autoritatea Israelului asupra coloniilor şi le cere palestinienilor să îndeplinească mai multe condiţii pentru a avea un stat cu capitala într-o localitate din Cisiordania, la est de Ierusalim. Kushner urmează să prezinte joi detalii ambasadorilor din Consiliul de Securitate.

Palestinienii au respins planul, dar unele state arabe au apreciat că poate fi un punct de plecare pentru reluarea negocierilor israeliano-palestiniene, blocate de multă vreme.

Dacă SUA fac uz de veto în Consiliu, palestinienii vor putea prezenta proiectul de rezoluţie Adunării Generale a ONU, unde votul celor 193 de membri ar reflecta modul în care este privit planul lui Trump pe plan internaţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.