Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiect important al Senatului: Cine va avea rang de ministru

Inquam Photos / Octav Ganea
Senatul Romaniei

Preşedintele Academiei Române va avea rang de ministru, vicepreşedinţii şi secretarul general vor fi asimilaţi secretarilor de stat, iar indemnizaţiile lunare brute ale academicienilor vor fi egale cu cele ale unui profesor universitar, prevede o propunere legislativă depusă la Senat. "Membrii titulari ai Academiei Române primesc o indemnizaţie lunară brută egală cu salariul maxim al unui profesor universitar prevăzut de legislaţia în vigoare, iar un membru corespondent şi membrii de onoare cu domiciliul în ţară primesc 90% din indemnizaţia unui membru titular", se arată în propunerea legislativă iniţiată de 45 de parlamentari PSD, unul PNL şi unul UDMR.

Citeşte şi: Ce i-a transmis şeful Consiliului European noului premier: Ce trebuie să facă Mihai Tudose

Printre atribuţiile Academiei Române se numără: elaborarea de proiecte de acte normative din domeniul său de activitate care se supun spre însuşire şi aprobare Guvernului, avizează proiecte de acte normative, consacră personalităţile din ţară şi din străinătate cu opere de mare valoare teoretică şi practică în dezvoltarea ştiinţei şi culturii, decernează distincţii şi premii pentru realizări deosebite, organizează, coordonează, evaluează şi atestă autonom activitatea institutelor şi a centrelor de cercetare ştiinţifică din subordinea sa, organizează autonom cursuri de calificare profesională superioară, doctorate şi activităţi postdoctorale.

Citește și: Vestea aşteptată de toată lumea: 'În câteva zile vom anunţa victoria finală împotriva ISISl!'

La capitolul "Regimul juridic al bunurilor proprietate private a Academiei Române", se stipulează că "se restituie în patrimoniul instituţiei bunurile mobile şi imobile de care aceasta a fost deposedată în mod abuziv, cu sau fără titlu, şi care nu au fost restituie până în prezent, indiferent dacă au făcut sau nu obiectul procedurilor prevăzute în legi speciale", se arată în proiect. Actul normativ prevede că pentru bunurile mobile şi imobile care nu mai pot fi retrocedate în natură (...) se aplică măsuri reparatorii prin echivalent.

Citește și: Rusia priveşte la tot ce se întâmplă în UE fără vreo 'bucurie răutăcioasă' - Lavrov

"De la ultima reglementare privind organizarea şi funcţionarea Academiei Române, Legea 752 din 4 decembrie 2001, România a devenit membră a UE, s-a amplificat şi intensificat procesul mondializării şi sunt în curs multe alte fenomene cu un puternic impact asupra dezvoltării ţării şi afirmării sale în rândul naţiunilor lumii. Toate acestea implică mutaţii adecvate ale responsabilităţilor care revin forului său academic suprem, în ideea corelării misiunii sale la noile realităţi şi a exprimării opiniilor asupra acestora ca instrumente ale progresului naţiunii", se arată în expunerea de motive a actului normativ semnat de preşedintele Comisiei de învăţâmânt a Senatului, Ecaterina Andronescu, anunţă Agerpres. Propunerea legislativă va intra în sesiunea de toamnă în dezbaterea Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.