DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Proiect important pentru toate companiile anunțat de Ministerul Finanțelor: ar putea beneficia de reduceri de impozite

AP
afaceri plati cu cardul

Companiile ar putea primi reduceri de impozit de minimum 2% dacă se recapitalizează, valoarea bonificaţiilor putând depăşi chiar şi 10% în funcţie de procentul cu care va creşte capitalul, potrivit unui proiect de ordonanţă publicat de Ministerul Finanţelor Publice.

"Pentru îndeplinirea măsurii de stimulare pentru creşterea capitalurilor proprii ale companiilor româneşti cuprinsă în Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică se instituie o măsură de reducere a impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor/impozitului specific în funcţie de capitalizarea acestora, măsura fiind benefică pentru mediul de afaceri, în condiţiile în care măsurile pentru combaterea pandemiei de SARS-CoV-2 au generat dificultăţi de natură financiară pentru majoritatea societăţilor, acestea confruntându-se în această perioadă cu o lipsă severă de lichiditate. Măsura are ca obiectiv mobilizarea de lichiditate în economia reală", precizează iniţiatorii proiectului în nota de fundamentare, relatează Agerpres.

Potrivit sursei citate, îndeplinirea cerinţei de creştere a capitalurilor proprii presupune o perioadă îndelungată pentru identificarea surselor de finanţare în corelaţie cu perioada de aplicare a măsurii, respectiv 2021 - 2025, astfel încât este necesară reglementarea acesteia cu suficient timp anterior aplicării acesteia, astfel încât să poate genera efectele scontate începând cu anul viitor.

Proiectul de act normativ prevede, spre exemplu, o reducere de 2% a impozitului datorat în cazul în care capitalul propriu contabil, în anul pentru care datorează impozitul, este pozitiv. Pentru contribuabilii care, potrivit prevederilor legale, au obligaţia constituirii capitalului social, capitalul propriu contabil trebuie să îndeplinească, concomitent şi condiţia de a fi la nivelul unei valori cel puţin egale cu jumătate din capitalul social subscris.

Pentru o creştere anuală a capitalului cuprinsă între până la 5% şi peste 25% companiile pot beneficia de impozite mai mici cu 5% până la 10% dacă acest capital este pozitiv.

Iniţiatorii proiectului subliniază că situaţia economico-financiară este caracterizată, în general, de înregistrarea în mod repetat a unor capitaluri proprii negative şi de tendinţa de a avea o politică de distribuire a dividendelor, influenţată şi de cota redusă a impozitului pe dividende. Potrivit sursei, în cazul acestor contribuabili nu se asigură un capital adecvat desfăşurării unei activităţi economice stabile.

Spre exemplu, în 2018, erau 16.988 de companii plătitoare de impozit pe profit cu capitaluri negative de peste 100 de miliarde de lei. În ceea ce priveşte plătitorii de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, în acelaşi an numărul acestora era de 261.021, iar capitalurile negative cumulate de aproape 58 de miliarde de lei.

Datele Ministerului Finanţelor arată că măsuri pentru stimularea capitalizării sunt în vigoare în Italia, Belgia, Portugalia, Cipru, Malta sud denumirea de "deducerea naţională a dobânzii".

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat joi că Guvernul ar putea aproba vineri un proiect de lege care introduce bonificaţii pentru acţionarii care îşi recapitalizează companiile, în prezent fiind "sute de mii de companii cu capital negativ".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.