Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiect în Senat - Medicii de familie vor putea avea mai multe cabinete

medici

Mai mulți parlamentari UDMR și social-democrați au depus la Senat o propunere legislativă pentru modificarea legii privind reforma în sănătate, astfel încât medicii de familie să poată fi titularii unui singur cabinet, dar și a mai multor puncte secundare de lucru, scrie Mediafax.

„Menționăm că, medicii din alte specialități decât medicina de familie și cadrele universitare cu jumătate de normă prin integrare clinică, pot presta servicii în cabinetele private proprii, suplimentar față de norma de bază, 3.5 ore pe zi de lucru, conform legislației existente. Prin modificarea legislativă, și medicilor de familie li s-ar oferi această posibilitate” se arată în expunerea de motive.

Astfel, articolul 75 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății se va modifica astfel: „Un medic de familie poate fi titularul unui singur cabinet și a mai multor puncte secundare de lucru. (2) Cabinetele de medicină de familie pot deschide puncte secundare de lucru în localitatea unde nu funcționează un alt cabinet medical în specialitatea medicină de familie, dacă solicitantul asigură un program fracționat de minim 10 ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste norma lui de bază”.

În legea în vigoare, articolul 75 prevede că „un medic de familie poate fi titularul unui singur cabinet. Cabinetele de medicină de familie acreditate pot deschide puncte de lucru. Criteriile și metodologia vor fi precizate în normele prevăzute la art. 73 alin. (1).”

Potrivit articolul 73 „înființarea unui nou cabinet de medicină de familie într-o localitate se realizează în conformitate cu prevederile legale. Metodologia se stabilește prin norme aprobate prin ordin al ministrului sănătății.”

Cei 26 de parlamentari care au inițiat proiectul de lege susțin că numărul de medici de familie care își desfășoară activitatea în mediul rural este tot mai mic, modificarea legislativă urmărind „scăderea numărului de localități din mediul rural care nu dispun de serviciu de medicină de familie, prin punerea la dispoziție a pacienților a acestei facilități, cel puțin 10 ore pe săptămână”.

În cazul acestei inițiative, Senatul este prima Cameră sesizată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.