Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiect inedit: harta mormintelor celebrităţilor din cimitirul Bellu

basilica.ro
bellu

O placă reprezentând harta mormintelor celebrităţilor din "Bellu" a fost inaugurată marţi, la intrarea în cimitirul bucureştean, ambasadorul Germaniei, Cord Meier-Klodt, mărturisind că a avut ideea acestui proiect cultural după ce a devenit pasionat de muzica Ioanei Radu, arată Agerpres.

"Este, de fapt, vorba despre o mică poveste de dragoste, născută din propria mea descoperire a tradiţiei muzicale româneşti (...) Mărturisesc că m-am îndrăgostit în special de Ioana Radu şi interpretarea sa simplă, dar cred eu foarte cuceritoare a romanţelor. Şi iarna trecută, ascultând pentru a mia oară 'Mi-e dor de ochii tăi adânci' sau altă romanţă, m-am hotărât să merg să mă înclin pios la mormântul său din Cimitirul 'Bellu'", a povestit diplomatul.

Totuşi, şi-a amintit el, "această căutare nu s-a dovedit atât de simplă atunci, fiindcă numele ei nu apărea pe panoul din cimitir, în plus, panoul era atât de erodat şi decolorat, aproape ilizibil".

Klodt a spus că ideea creării unui nou panou în cimitirul pe care l-a numit "'Pere Lachaise' de Bucureşti" a venit de la soţia sa, Gladys Abankwa-Meier-Klodt.

"Pentru noi este simbolic că la finalul şederii noastre avem prilejul şi onoarea de a oferi ţării noastre gazdă atât de ospitalieră acest cadou modest", a afirmat ambasadorul şi a adăugat că el şi soţia lui simt o "recunoştinţă profundă pentru o perioadă a vieţii noastre şi profesionale şi personale foarte intensă, cu nenumărate experienţe frumoase în această ţară cu oamenii săi generoşi".

"România ne-a intrat în suflet", a mărturisit el.

La rândul său, Gladys Abankwa-Meier-Klodt a apreciat că "Bellu" este o "bijuterie" arhitecturală şi peisagistică.

"Se spune că oamenii mor de tot doar când sunt uitaţi, aşa că sperăm că această plachetă este un mijloc prin care aceste personalităţi ilustre rămân vii", a afirmat ea.

Înaintea inaugurării a avut loc o slujbă de parastas, oficiată de Varlaam Ploieşteanul, episcop-vicar patriarhal.

"Cei care vor vizita în viitor cimitirul acesta au un instrument foarte util la îndemână pentru a şti cu exactitate unde trebuie să meargă pentru a depune o lumânare, o floare un semn al recunoştinţei şi iubirii la mormintele acestor personalităţi. Nu le-am nominalizat şi am pomenit pe toţi cei care odihnesc aici, pentru că, finalmente, fiecare persoană este o personalitate", a afirmat acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.